Bećirović: Državni organi BiH su jasno definirali cilj – želimo punopravno članstvo BiH u NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas u Sarajevu s visokom delegacijom NATO-a, na čelu s pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javierom Colominom.

Bećirović je istakao čvrstu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za intenziviranje NATO integracijskog procesa, u skladu sa Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine i drugim strateškim dokumentima.

Naglasio je da su ključni strateški ciljevi Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO-u i EU, te dodao da bi članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u ojačalo sigurnost u našoj državi, kao i u regiji.

Sagovornici su konstatirali da je održavanje NATO Partnerskog simpozija 360 u Sarajevu potvrda uspješne saradnje i partnerstva NATO-a i Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je da je cilj NATO Partnerskog simpozija 360 učvršćivanje zajednice partnera i unapređenje jedinstva, zajedničkog djelovanja i napora NATO-a i partnera. Ukazujući na važnost ovog događaja, naglašeno je da će unaprijediti razumijevanje globalnog sigurnosnog okruženja i istražiti trendove i potrebe koji su najvažniji za poboljšanje odnosa NATO i partnera.

Colomina je istakao predanost NATO-a očuvanju sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu naglašena je važnost nastavka saradnje i partnerstva Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Bećirović je rekao je da je podrška NATO štaba u Sarajevu od izuzetne važnosti za snaženje institucija Bosne i Hercegovine, nastavak reformi sektora odbrane i sigurnosti, kao i za očuvanja sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Također, izrazio je spremnost za zajednički rad na implementaciji Programa reformi Bosne i Hercegovine i u narednom periodu.

Bećirović je podsjetio i na sastanak koji je ove godine imao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u sjedištu najjače vojno-političke organizacije u svijetu. Tom prilikom Bećirović je naglasio važnost intenzivne saradnje, kako bi se Bosna i Hercegovina prvenstveno sigurnosno, a potom i suštinski, integrirala u NATO.

Sastanku su prisustvovali komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Matthew A. Valas, šef Odjela za podršku političkom angažmanu NATO štaba ambasador Vladimir Vučinić i politička savjetnica u NATO štabu Dragana Vesović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.