Edin Višća ‘lovi’ jubilarni stoti gol u turskoj Super ligi

Bosanskohercegovački fudbalski as Edin Višća nastavlja odlične partije u turskoj Super ligi u kojoj je do sada postigao 99 golova i na korak je do jubilarne “stotke”.

Devedeset deveti gol će mu ostati u lijepom sjećanju, jer je njime donio pobjedu Trabzonsporu u duelu s njegovim bivšim klubom Basaksehirom.

Bivši reprezentativac BiH Višća je iz Željezničara u turski Bašakšehir prešao 2011. godine i u tom klubu je nastupao deset i pol sezona i zlatnim slovima upisao svoje ime u historiji tog kluba. Iz Bašakšehira je 2022. godine za 4,3 miliona eura prešao u Trabzonspor.

Tokom proteklih sezona u Turkoj ligi se nametnuo kao jedan od najboljih strijelaca, asistenata, fair play sportista, ali i lidera svojih timova na terenu.

– Lov na stotku –

Za Basaksehir je Višća postigao 85 golova u 310 utakmica Super lige, a tome je dodao i 14 golova u 73 utakmice koje je odigrao za Trabzonspor.

Nakon što je 99. gol u superligaškim nastupima postigao za Trabzonsporovu pobjedu protiv Bašakšehira, već narednog vikenda na gostovanju kod ekipe Goztepe ima priliku da postigne i jubilarnu “stotku” u Super ligi Turske.

Višća je u oba tima za koje je igrao bio kapiten, a u sezonama 2014/2015. i 2015/2016. bio starter u svim utakmicama u dresu Bašakšehira. Te 2015/2016. sezone je postigao 17 golova, što mu je bio lični rekord.

Višća je saBasaksehirom osvojio titulu pravaka Turske u sezoni 2019/2020, a sa tim klubom je šest godina ranije bio i prvak druge turske lige (TFF 1. Liga). Prvak Turske bio je i s Trabzonsporom u sezoni 2021/2022, a tada je s timom iz Trabzona osvojio i pehar Superkupa Turske.

Višća je s 14 pogodaka i dalje najbolji strijelac Basaksehira u evropskim klupskim takmičenjima.

– Najbolji asistent Super lige –

Sa 115 asistencija slovi i za najboljeg asistenta u elitnom rangu turskog fudbala. Prošle sezone je na toj listi pretekao legendarnog Brazilca Aleksa De Souzu, koji ima 108 asistencija.

Predstavio se 34-godišnji Višća tokom proteklih godina u Turkiye i kao vrsni fair play igrač, o čemu govori i činjenica da je na 488 utakmica zaradio “samo” dva crvena kartona, a u oba slučaja su to bila isključenja zbog dvostrukih žutih kartona.

Bila bi Višćina statistika i znatno impresivnija da nije bilo problema s povredama, koje su ga često udaljavale s terena u sezoni 2022/2023.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.