Novo nogometno pravilo: Zbog rasizma će se prekidati utakmice

FIFA je odlučila nastaviti borbu protiv rasizma u nogometu, uvodeći strože mjere kojima će se kažnjavati svaka diskriminacija na rasnoj osnovi. Uvode se prekidi utakmica ako sudac primijeti rasističko vrijeđanje igrača ili mu se oni požale. Moguće je i da se utakmice zbog rasizma završe prije kraja. Nove odluke objavio je Hrvatski nogometni savez.

Igrači će signalizirati sucu ako osjete rasizam

“Međunarodna nogometna federacija FIFA donijela je na 74. Kongresu u Bangkoku povijesnu odluku o odobrenju i preuzimanju kolektivne odgovornosti za Globalni stav protiv rasizma u nogometu. FIFA će, u suradnji sa svim nacionalnim savezima, aktivirati programe i akcije u svakom od pet područja djelovanja koja podupiru Globalni stav protiv rasizma: pravila i sankcije, akcija na terenu, kaznene prijave, edukacija i glas igrača.

Pod drugim područjem djelovanja, akcija na terenu, Kongres FIFA-e jednoglasno je prihvatio da će globalni nogomet zaustaviti, privremeno i trajno prekinuti utakmice u slučajevima rasizma, uvodeći globalnu standardnu gestu kojom igrači mogu komunicirati rasističke incidente, a suci signalizirati obveznu provedbu trostupanjskog postupka koji će biti obvezan u svih 211 saveza članova FIFA-e.

Trostupanjski postupak

Slijedom ove odluke, FIFA je od svakog nacionalnog saveza zatražila uvođenje trostupanjskog postupka unutar svojih zemalja svim dionicima, uključujući službene osobe utakmice, organizatore natjecanja, ekipe, igrače i sve druge relevantne strane, podsjećajući ih na obveznu provedbu ovog postupka na svim organiziranim nogometnim utakmicama.

Postupak bi u praksi trebao izgledati ovako:

  • 1. korak: sudac zaustavlja utakmicu. Ako ste doživjeli rasističko zlostavljanje, upotrijebite GESTU PROTIV RASIZMA (ruke prekrižene na prsima) i sudac će zaustaviti utakmicu.
  • 2. korak: sudac šalje momčadi/ekipe natrag u svlačionice. Ako se rasističko ponašanje nastavi nakon ponovnog početka utakmice, sudac će je prekinuti i objema momčadima/ekipama naložiti da se vrate u svlačionice.
  • 3. korak: sudac prekida utakmicu. Ako se rasističko ponašanje nastavi tijekom pauze, utakmica će biti trajno prekinuta.”

Vinicius kao pokretač promjena

Rasizam je u nogometu prisutan oduvijek. Navijači nerijetko u frustraciji rasistički vrijeđaju protivničke (a nekad i svoje) igrače. Zvijezda Real Madrida i brazilske reprezentacije Vinicius Junior žali se već neko vrijeme da je žrtva rasizma. On je i zagovornik većih kazni za diskriminaciju, kao i njegovi suigrači i trener Carlo Ancelotti.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: FIFA.com)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.