Prijeti nesaglediva šteta za pacijente: Tuzlanski kanton traži dogovor u vezi s UKC-om Tuzla, s nivoa FBiH nema odgovora

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) svojom presudom naložio je da se u sudski registar moraju upisati osnivači Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, a rok za to je 21. novembar. U slučaju neizvršenja presude, ovaj nivo zdravstvene zaštite u Tuzlanskom kantonu (TK), prema presudi Ustavnog suda BiH, prestao bi funkcionirati.

Da bi došlo do upisa u sudski registar, potrebno je da TK i FBiH usaglase ugovor, kojim će utvrditi upravljačka i vlasnička prava te finansijske obaveze prema UKC-u.

– Mi imamo situaciju da nemamo nikakvu komunikaciju. Na naše brojne upite i inicijative da sjednemo da razgovaramo mi još nismo dobili niti jedan ugovor. Razgovarao sam sa saradnicima o tome da trebamo napraviti još jedan talas inicijative jer rok za implementaciju presude Ustavnog suda se bliži. Mi smo uvijek zagovarali to da TK, bez obzira na to ko bio premijer, ministar i koja većina u Skupštini TK, mora imati mehanizam više u odlučivanju o UKC-u Tuzla, jer nama koji ovdje živimo je više stalo do tog kliničkog centra – kaže Halilagić.

Uzmijajući u obzir procedure koje moraju prethoditi upisu u sudski registar, već seda je upitno može li sve biti urađeno na vrijeme jer rok istječe za nešto više od mjesec dana. Naime, pored pregovora predstavnika TK i FBiH o detaljima ugovora, potrebeno je vrijeme da sve što bude usaglašeno usvoje entitetska i kantonalna vlada, a potom i Skupština TK i oba doma Parlamenta FBiH.

– Radna grupa koju je formirala Skupština Tuzlanskog kantona u više navrata je zasjedala i tražili smo od Ministarstva zdravstva i Vlade Federacije BiH da se pristupi ugovora o međusobnim pravima i obavezama i na tome je stalo. Ono što je novo je da je raspisan konkurs za izbor tri člana novog Upravnog odbora iz reda uposlenika i taj prijedlog je upućen u proceduru, odnosno ka Ministarstvu zdravstva TK i sada čekamo na aktivnosti Ministarstva zdravstva FBiH – kaže prof. dr. Šekib Umihanić, v. d. direktora UKC-a Tuzla.

Umihanić ističe da očekuje da će se do 21. novembra riješiti status UKC-a Tuzla, ali da li je to realno kada za to postoji želja samo s jedne strane, teško je reći.

Rješavanje statusa UKC-a Tuzla pokrenuo je federalni premijer Nermin Nikšić apelacijom koju je uputio Ustavnom sudu FBiH. Nakon što je presuda donesena, nevjerovatno djeluje činjenica da Federacija BiH ne poduzima ništa, a prema navodima te iste presude mogu nastati nesagledive štetne posljedice po građane i njihova prava na zdravstvenu zaštitu, ali i obrazovanje studenata u okviru ustanove.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor: J.Bojić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.