Foto: Održan sastanak Koordinacionog tima za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici u Tuzlanskom kantonu

U Skupštini Tuzlanskog  kantona u utorak je održan sastanak Koordinacionog tima za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici u Tuzlanskom kantonu.

Razgovarano je o aktuelnom stanju u vezi sa zaštitom i prevencijom od nasilja u porodici te  provođenjem Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv  nasilja u porodici Tuzlanskog kantona za period 2024-2025. godina, čiji je strateški cilj smanjenje nasilja u porodici. Mjere predviđene ovim planom su usmjerene na poboljšanje sistemske prevencije nasilja u porodici, unapređenje sistema sveobuhvatne i efikasne zaštite žrtava nasilja u porodici i unapređenje istražnih i pravosudnih radnji u slučajevima nasilja u porodici.

Istaknuto je da Zakon o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH obezbjeđuje značajne mehanizme za prevenciju nasilja i zaštitu žrtava nasilja u porodici, a među njima su zaštitne mjere koje ovaj zakon propisuje. Iznesen je podatak da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u prvih devet mjeseci ove godine predložili izricanje 613 zaštitnih mjera u slučajevima nasilja u porodici, što je znatno više u odnosu na isti period prošle godine kada je predloženo 367 zaštitnih mjera.

Naglašen je značaj multisektorske saradnje na svim nivoima kako bi se ujednačilo djelovanje nadležnih institucija. S tim ciljem sredinom novembra ove godine Koordinacioni tim za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici Tuzlanskog kantona održat će radne sastanke s predstavnicima svih lokalnih zajednica i medijskih kuća koje djeluju u Tuzlanskom kantonu.

Sastanku su, osim članova Koordinacionog tima, prisustvovali i predstavnici Gender centra Federacije Bosne i Hercegovine, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ured u Tuzli te predsjednice Zakonodavno-pravne komisije i Komisije za pravdu, ljudska prava i građanske slobode Skupštine Tuzlanskog kantona koji su, svako u okviru svojih nadležnosti, izrazili spremnost za nastavak podrške u realizaciji Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici u Tuzlanskom kantonu za period 2024-2025. godina.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.