Znate li kako je nastao običaj puhanja u svjećice za rođendan?

Jeste li se ikada pitali zašto pušemo u svjećice za rođendane – i zašto ih stavljamo na tortu, a ne na neko drugo, slatko, ili slano jelo? Odgovore na takva pitanja treba tražiti u tradiciji i običajima koji su se prenosili generacijama.

Jedan od prvih zabilježenih primjera korištenja svjećica na torti dolazi iz drevne Grčke, gdje su se raskošne slastice pekle u čast Artemidi, božici lova, prirode i mjeseca. Svjećice su se stavljale na slastice jer su simbolizirale mjesečev sjaj, ali i zbog toga jer se smatralo da dim koji se uzdiže prema nebu prenosi molitve i želje bogovima. Gašenje svjećica stoga nije bilo samo simbolično nego i spiritualno iskustvo. Grčki klasični pisci poput Homera, Euripida ili Pindara spominju različite vrste kolača i deserata u svojim opisima vjerskih proslava ili gozbi, ponekad popraćenih receptima, prenosi N1.

Puhanje u rođendanske svjećice ritual je kojim su Nijemci još u 18. stoljeću slavili Kinderfest, ili dječji rođendan. Tada su djeca dobivala tortu s točno onoliko svjećica koliko godina su punili, ali dodatna svjećica stavljala bi se za sreću. Rođendanska želja je i tada bila obavezna.

U ranijim stoljećima, rođendanske proslave bile su rezervirane za elitu i plemstvo. U drevnom Rimskom Carstvu, primjerice, rođendane su slavili samo bogati i utjecajni pojedinci. Rimljani su također počeli peći slatke kolače od meda kako bi obilježili rođendane važnih ljudi. Kako je vrijeme prolazilo, slavljenje rođendana proširilo se na širi krug ljudi, ali je rođendanska torta ostala povlastica bogatih, jer je šećer bio luksuz. Tek je tijekom 19. stoljeća, zahvaljujući industrijskoj revoluciji, proizvodnja šećera postala pristupačnija, što je omogućilo da se torta i rođendanske svjećice počnu masovno koristiti u rođendanskim proslavama diljem Europe i Sjeverne Amerike.

S vremenom, torta i svjećice su postale univerzalni simboli rođendana. Svjećice su postale metafora za “svjetlo života”, a gašenje svjećica simbolizira zatvaranje jednog poglavlja i početak novog. U nekim kulturama smatra se da ritual puhanja u svjećice štiti slavljenika od zlih duhova, prenosi Dnevnik.hr. 

(TIP/Foto: Pixabay)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.