Foto: UKC Tuzla prezentovao rezultate ulaganja Vlade TK

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u ponedjeljak je održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena nabavljena medicinska oprema, sufinansirana od Vlade TK, kao i investicijski planovi za naredni period.

Konferenciji su uz direktora UKC Tuzla, prof. dr. med. sci. Šekiba Umihanića prisustvovali i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministrica zdravstva dr. Dušanka Bećirović, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, te zastupnica u Skupštini TK Sandra Imširović.

Direktor UKC Tuzla prof. dr. med. sc. Šekib Umihanić u svom obraćanju je izrazio zahvalnost premijeru Irfanu Halilagiću i resornim ministrima Vlade TK koji su prepoznali potrebe i pružili podršku Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. 

“U budžetu Tuzlanskog kantona izdvojena su finansijska sredstva za nabavku opreme koja je u našoj ustanovi procjenjena po prioritetima. Procjena je bila da je otprilike oko 80% postojeće opreme amortizovano i da se mora zanoviti savremenijom i pouzdanijom opremom. Tokom 2024. godine u ovoj ustanovi zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade TK nabavljena je neophodna medicinska oprema u vrijednosti 7.265.848,14 KM. Ovim činom su stvoreni preduslovi za uveđenje novih savremenih i visokosofisticiranih dijagnostičkih procedura, kao i novih operativnih metoda. Oko dva miliona konvertibilnih maraka nalazi se u fazi potpisivanja ugovora tenderske dokumentacije, tako da možemo reći da su doznačena sredstva od 10 miliona u potpunosti i iskorištena. U narednih šest mjeseci se očekuje i instaliranje novog linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma u vrijednosti od 8.499.008,00 KM za koji smo tokom prošle sedmice potpisali ugovor za nabavku sa dobavljačem”, istako je direktor Umihanić.

Tokom prezentacije direktor UKC Tuzla, prof. dr. Umihanić prisutnima je prezentovao i planove za naredni period u kojem je pored nabavke medicinske opreme u planu i realizacija projekata adaptacije i rekonstrukcije objekata u krugu UKC Tuzla.

Prema njegovim riječima, adaptacija i rekonstrukcija Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju je u završnoj fazi, a u toku su i opsežni radovi na adaptaciji i rekonstrukciji prostora Klinike za ginekologiju i akušerstvo i Klinike za bolesti uha, grla, nosa i hirurgiju glave i vrata.

Kako je ovom prilikom istakao direktor Umihanić, u toku 2024. godine realizovan je i projekat energetske efikasnosti u okviru kojeg je izvršeno utopljavanje Klinike za interne bolesti. Uporedo sa realizacijom projekta energetske efikasnosti na ovom objektu urađene su brojne adaptacije i rekonstrukcije na svim klinikama. Nastavkom ovog projekta planirano je u 2025. godini izvršiti i utopljavanje Klinike za zarazne bolesti, kao i izgradnju stanice za tečni nafni gas za potrebe kotlovnice UKC Tuzla, a uporedo sa navedenim radit će se i na projektu realizacije ugradnje solarnih panela na krovovima klinika na kojima postoje tehnički preduslovi.

Konferencija je bila i prilika za dodjelu povelje UKC Tuzla premijeru TK Irfanu Halilagiću za podršku koju Vlada TK kontinuirano pruža Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

˝Zadovoljan sam i nekoliko puta sam istakao da je ova investicija, odnosno budžetska injekcija najviša nakon izgradnje Plave bolnice. Na to se opredijelila ova Vlada TK. Problem UKC-a Tuzla je konstantna smjena politika u TK. U proteklih deset godina imali smo sedam premijera, Vlada TK itd i to se odražavalo na rad UKC Tuzla. Kada smo preuzeli kormilo Vlade TK mi smo uložili 20 miliona KM, naravno uz odluke Skupštine TK. Dobro je znati da menadžment UKC-a Tuzla ima viziju i kada je u pitanju solarna elektrana ili Urgentni centar i mislim da ovo što je izneseno nije nerealno˝, rekao je premijer Halilagić. 

(TIP)

2 komentara

  • Željko says:

    E moja Tuzla, seljadija Vam vlada “gradom” ili Vam kasoabom, do 1992. Tuzla je bila velegrad!!

  • Infidel says:

    Sramne laži izrekoše… neka se Vlada hvali sama, ružno je ovo ovako. Ispade UKC barem kao Mayo Clinic. U stvarnosti, nivo seoske ambulante. Sve zahvaljujući intelektualcima iz Živinica.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.