Lagana poput oblaka: Recept za savršenu čokoladnu tortu u koju ne ide brašno
Najbolje stvari u životu su jednostavne… i od čokolade. Recept za čokoladnu tortu bez grama brašna, kada je samo kušate, poželjet ćete uvijek imati nadohvat ruke. A i kome god da je ponudite, tražit će vas recept.
Tajna ove torte bez imalo brašna je u tučenom bjelanjku koji će zadržati teksturu i dok se peče, a njezina čarolija je u hrskavom vanjskom sloju koji će propasti i izlomiti se, dok će unutrašnjost ostati divno sočna.
Na pripremu će vam otići dvadesetak minuta, a torta će se peći još pola sata – sve skupa, manje od sat vremena. Koristite kvaitetan maslac i kvalitetnu čokoladu, drugog trika nema. I “ponavljajte” recept barem jednom tjedno.
Sastojci za čokoladnu tortu bez grama brašna:
- 115 g neslanog maslaca, sobne temperature
- 255 g čokolade, poluslatke, nasjeckane
- 1 žlica kakao praha, prosijanog
- 5 većih jaja, odvojenih bjelanjaka i žumanjaka i na sobnoj temperaturi
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ½ čajne žličice vinskog praška za pecivo (Weinstein Backpulver)
- 140 g šećera
Priprema čokoladne torte bez grama brašna:
Postavite rešetku u donju trećinu pećnice. Zagrijete pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite dno kalupa za torte promjera 23 centimetra.
Otopite maslac i čokoladu na pari. Miješajte dok ne dobijete sjajnu i glatku smjesu (nemojte pretjerati). Odvojite jaja pa stavite žumanjke u srednju zdjelu i umutite ih s vanilijom.
Bjelanjke i vinski prašak za pecivo miksajte na srednje jakoj razini dok se ne počnu stvarati mjehurići, a onda povećajte brzinu na srednje brzu. Žlicu po žlicu dodajte šećer i istucite bjelanjke do kraja u čvrsti snijeg. Trećinu bjelanjaka umiješajte u žumanjke, a onda u tu smjesu umiješajte otopljenu čokoladu i maslac. Dodajte preostale bjelanjke malo po malo i nježno promiješajte smjesu silikonskom lopaticom da joj se boja ujednači. Ne pretjerujte s miješanjem da snijeg od bjelanjaka ne padne.
Smjesu izlijte u pripremljeni kalup za pečenje i zagladite lopaticom. Pecite 30-35 minuta. Torta je gotova kada joj se vrh napuhne i zatim popuca, ali ispod mora biti sočna. Pustite tortu da se ohladi u kalupu na sobnoj temperaturi, oko 20 minuta. Poslužite toplo ili hladno, s malo tučenog vrhnja, sladoleda ili bobičastog voća.
(TIP/Izvor: Punkufer.hr/Foto: Shutterstock)
Nakon Zlaje sa posebnom pažnjom i poštovanjem prolazim pored svakog portira, Zlajino zanimanje dok nije postao profesor! On i školski…