Kontinuiran pad nataliteta: U TK-u 779 porođaja manje nego prije pet godina

Loša politička i ekonomska situacija uzrok je masovnog odlaska ljudi iz naše države, kao i sve češćeg prolongiranja ili odgađanja zasnivanja porodice. Rezultati su kontinuirani pad broja rođenih beba u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Tuzlanskom kantonu. Kada uporedimo period od prije 30 godina i danas, manjak iznosi čak nekoliko hiljada manje porođaja.

Iz godine u godinu evidentan je pad nataliteta, a koji je, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, najvidljiviji u najmnogoljudnijem kantonu jer u posljednjih pet godina kontunuirano bilježi pad.

„Najveći pad je ako poredimo 2019. i 2023. – 779 porođaja je manje u prošloj godini nego prije pet godina“, ističe dr. Enida Nedačinović, ljekar na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla.

Jedan od osnovnih razloga koji doprinose padu nataliteta je masovno iseljavanje stanovništva, ali i činjenica da se mlađi parovi teže odlučuju na zasnivanje porodice zbog neriješenog stambenog pitanja i zaposlenja, kaže sociologinja Smiljana Vovna.

„Ono što njih motiviše da rađaju djecu je ekonomska i politička situacija koja daje sigurnost mladim ljudima da se odluče na potomstvo. Nijedan od ova dva pokazatelja u ovoj našoj državi, nažalost, nemamo“, dodaje Vovna.

Mnogo je faktora koji su doveli do loše demografske slike na teritoriji Bosne i Hercegovine. Porazno je da ovaj trend ne stagnira, već je u porastu.

„Svake dvije-tri godine izgubimo jednu općinu srednje veličine u Federaciji. Kumulativno posmatrano, Bosna i Hercegovina bilježi to već odavno i trendovi se neće zaustaviti, barem ne u skorijem periodu“, upozorava demograf Aleksandar Čavić.

Da bi se podstaklo rađanje i pružila podrška roditeljima, u nekoliko kantona uvedene su mjesečne naknade porodiljama. Također, nadležne vlade su uvele i dodatne mjere, ali se one uglavnom odnose na ugrožene socijalne kategorije. Ove strateške mjere primijenjene su i u Tuzlanskom kantonu.

„Imamo mjere za određene kategorije poput subvencije boravka u vrtićima, obezbjeđivanja obroka za školsku djecu i subvencije prevoza za učenike i studente sve do kad se školuju“, navodi Fadil Alić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a.

Vlast je ona koja treba osigurati pogodno okruženje i stabilnu situaciju da bi mladi mogli zasnivati ili proširivati svoje porodice, saglasni su naši sagovornici. U suprotnom, prijeti nam bijela kuga, a pitanje koje se nameće jeste, kome ostaje Bosna i Hercegovina.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Amina Žigić/Foto: Ilustracija/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.