Kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić u intervjuu za TIP: ‘Za Tuzlu u kojoj svi živimo bolje – zajedno stvarajmo, zajedno gradimo!’

˝Fokus nam je na poboljšanju kvaliteta života za sve građane, na transparentnosti i odgovornom upravljanju, a sve to kroz zajednički trud i rad. Cilj je da se Tuzla nastavi razvijati kao grad za novo doba – otvoren, pametan, inkluzivan, siguran, kreativan i pun života˝, kazao je u intervjuu za TIP kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle dr.sc. Zijad Lugavić.

‘Moja vizija je da Tuzla postane grad koji će privlačiti i zadržati mlade, poduzetnike i sve one koji žele živjeti u zajednici koja njeguje različitosti i solidarnost’

TIP: Kandidat ste na lokalnim izborima za puni mandat za gradonačelnika Tuzle. Kakvu kampanju trenutno vodite i kakva su vaša očekivanja od predstojećih izbora?

Lugavić: Tuzla je moj grad, moj dom. Moja vizija je da Tuzla postane grad koji će privlačiti i zadržati mlade, poduzetnike i sve one koji žele živjeti u zajednici koja njeguje različitosti i solidarnost. U skladu s tim vodim kampanju koja se temelji na otvorenosti, zajedništvu i ambiciji za dalji razvoj Tuzle. Očekujem da će građani prepoznati rad i trud u protekle dvije godine, posvećenost unapređenju infrastrukture, otvaranju novih radnih mjesta i očuvanju socijalnih vrijednosti.

TIP: Šta biste izdvojili kao najvažnija ostvarenja tokom Vašeg mandata na poziciji gradonačelnika Tuzle?

Lugavić: U proteklom periodu, uz podršku SDP-a, ostvario sam značajne rezultate, uključujući poboljšanje putne infrastrukture, izgradnju kružnih tokova i širenje mreže daljinskog grijanja. Posvetili smo se očuvanju svega što je Tuzlu učinilo prepoznatljivom, ali i jačanju socijalne politike, posebno u podršci marginaliziranim grupama i mladim poduzetnicima, te promociji tuzlanskih vrijednosti koje karakteriše zajednički život, bogatstvo različitosti i njegovanje tekovina antifašizma. Nastavili smo širenje mreže daljinskog grijanja, posebno kroz projekat izgradnje glavnog cjevovoda vrijedan 10 miliona KM, čime smo unaprijedili energijsku efikasnost grada. Također, Tuzla je postala lider u sufinansiranju mjera za smanjenje zagađenja i postizanju energijske efikasnosti, čime smo smanjili emisiju CO₂ i unaprijedili kvalitet života naših građana. Podržali smo veliki broj kulturnih i sportskih manifestacija posebno onih fokusiranih na mlade, kao i veliki broj novoregistrovanih obrta.

‘Kvalitet života je naša najveća briga, a građani mogu očekivati kontinuitet u odgovornom vođenju grada, ali i ambiciozne projekte koji će unaprijediti kvalitet života’

TIP: Kao aktuelni gradonačelnik, ostvarili ste značajne rezultate, Vaš rad je  vidljiv u zajednici, koje promjene i projekte građani Tuzle mogu očekivati ukoliko dobijete mandat?

Lugavić: Kvalitet života je naša najveća briga, a građani mogu očekivati kontinuitet u odgovornom vođenju grada, ali i ambiciozne projekte koji će unaprijediti kvalitet života. Nastavit ćemo s digitalizacijom gradske uprave, unapređenjem infrastrukture, širenjem zelenih površina i ulaganjima u kulturu i sport. Tuzla ne samo da ide naprijed, nego ide ispred drugih gradova, i to ćemo dokazati u godinama koje dolaze. Posebno ćemo se fokusirati na unapređenje javnih usluga, održavanje i proširenje zelenih površina, te kreiranje sigurnog i zdravog životnog okruženja. Nastavit ćemo ulaganja u projekte energijske efikasnosti i smanjenje aerozagađenja, te promovisati upotrebu obnovljivih izvora energije. Naš cilj je stvoriti Tuzlu u kojoj svi građani mogu dostojanstveno živjeti, raditi i stariti. Radit ćemo na produžetku južne saobraćajnice i izgradnji vodovodne mreže u Breškama, Obodnici, Avdibašićima, Dragunji i Doknju.

‘Stvaranje boljeg i prosperitetnijeg grada za sve njegove građane’

TIP: Šta SDP Tuzle i Vi kao kandidat za gradonačelnika Tuzle nudite u svom programu građanima?

Lugavić: SDP Tuzle, zajedno sa mnom kao kandidatom za gradonačelnika, donosi program usmjeren na stvaranje boljeg i prosperitetnijeg grada za sve njegove građane. Naš fokus je na poboljšanju komunalne infrastrukture, što uključuje ulaganja u pouzdane i efikasne usluge, poput javnog prevoza, kvalitetnih puteva, centralnog grijanja, higijene i vodosnabdijevanja, kao i projekte energetske efikasnosti. Posebnu pažnju posvećujemo podršci mladima i poduzetnicima. Kroz programe digitalizacije, obuke i stimulativne mjere, nastojimo olakšati pokretanje vlastitih biznisa, čime potičemo ekonomski razvoj grada. Naša strategija također uključuje promociju lokalnih resursa i razvoj turističkih potencijala, što će doprinijeti jačanju malih i srednjih preduzeća. Uz to, unaprijedićemo socijalne programe za penzionere i ranjive grupe, osiguravajući bolju zdravstvenu zaštitu i veće socijalne naknade. Očuvanje kulturnih različitosti je od suštinskog značaja, stoga ćemo podržavati kulturne manifestacije i projekte koji njeguju tradiciju i zajedništvo. Ekološka pitanja su nam takođe veoma važna; planiramo realizaciju projekata zaštite okoliša, smanjenje zagađenja i promicanje održivih praksi unutar naše zajednice. Na kraju, zalagaćemo se za transparentno upravljanje gradom putem javnih konsultacija i online platformi, čime ćemo omogućiti građanima da imaju uvid u gradske projekte i redovno prate izvršenje budžeta. Naš cilj je stvoriti zajednicu koja je otvorena, inkluzivna i održiva, te pružiti svima jednake mogućnosti za napredovanje.

‘Podršku mladima i poduzetnicima’

TIP: Tuzla već sada bilježi rast broja registrovanih obrta i preduzeća. Kako planirate unaprijediti poduzetništvo, privredu, turizam Tuzle? Koji su prioriteti u narednom periodu za razvoj grada?

Lugavić: Naš prioritet je nastaviti s unapređenjem održivog urbanog razvoja slušajući građane, čime ćemo Tuzlu izgraditi kao ekološki odgovoran, društveno pravedan i ekonomski stabilan grad. Radit ćemo na implementaciji projekata koji uključuju održive urbanističke planove sa novim zelenim površinama, efikasnim sistemima javnog prevoza, te korištenje obnovljivih izvora energije. Integracija koncepta pametnog grada će unaprijediti infrastrukturu i usluge, što će dodatno poboljšati kvalitet života u Tuzli. Posebno ćemo se fokusirati na širenje biciklističkih staza, produženje južne saobraćajnice, izgradnju novih kružnih tokova i inkluzivne elemente za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom. Naš plan za budućnost uključuje dodatnu podršku poduzetnicima, s posebnim naglaskom na mlade i poljoprivrednike. U tom kontekstu, posebno se fokusiramo na podršku mladima i poduzetnicima kroz edukacije, stimulativne mjere i ukidanje taksi za registraciju samostalnih djelatnosti. Želimo stvoriti poticajno okruženje za zapošljavanje i razvoj, s posebnim naglaskom na nove tehnologije. Novi projekti subvencija i programa obuka su već u pripremi, a vjerujem da će ove mjere dodatno poboljšati poslovnu klimu i povećati zaposlenost. Podsticanje ekonomskog razvoja kroz podršku lokalnim poduzetnicima i turizmu je jedan od stubova našeg programa. Ulaganjem u infrastrukturu i promocijom turističkih potencijala, želimo stvoriti nove prilike za zapošljavanje i povećanje životnog standarda. Tuzla je bogata prirodnim ljepotama, kao što su Panonska jezera, te kulturnim znamenitostima, i tu vidimo ogroman potencijal za dalji razvoj turizma. Također, planiramo uključiti našu dijasporu u ekonomski razvoj grada.

‘Kultura je uvijek bila srce Tuzle’

TIP: Grad Tuzla je poznat po bogatom kulturnom životu, koji su planovi za očuvanje i dalji razvoj kulturne scene?

Lugavić: Kultura je uvijek bila srce Tuzle. U narednom mandatu planiramo povećati podršku lokalnim kulturnim inicijativama, amaterskim pozorištima i festivalima poput INTERBIFEP-a, Kaleidoskopa, Festivala savremene žene i Cum Grano Salis, i dr.. Tuzla je prepoznata kao grad umjetnosti i kulture, i nastavit ćemo ulagati u ovaj sektor. Očekujemo da će uz našu podršku Tuzla zadržati status grada umjetnosti i kulture, te nastaviti njegovati tradiciju i zajedništvo.

‘Prvi u BiH donijeli Strategiju za osobe treće životne dobi’

TIP: Socijalnoj politici pridajete veliki značaj, tokom mandata ste dosta uradili na njenom unapređenju u Tuzli, na čemu ste konkretno radili?

Lugavić: Tuzla je grad solidarnosti, i ponosan sam što smo bili prvi u BiH koji su donijeli Strategiju za osobe treće životne dobi. Također smo prvi uveli njegu i pomoć u kući za starije osobe, sa preko 300 korisnika. Svake godine povećavamo podršku marginaliziranim grupama i onima kojima je pomoć najpotrebnija, uključujući i pomoć boračkoj populaciji. Omogućili smo, samo u ovoj godini, zdravstveno osiguranje za 519 građanki i građana Tuzle. Ovaj pristup je ključan za očuvanje socijalne pravde u našoj zajednici. Naš cilj je stvoriti inkluzivno društvo koje poštuje sve njegove članove.

‘Istrajnost u borbi za tuzlanske vrijednosti ključno je za očuvanje identiteta našeg grada’

TIP: Zašto je bitno istrajati u borbi za ‘tuzlanske vrijednosti’ i potaknuti većinu da izađe iz svoje zone komfora?

Lugavić: Istrajnost u borbi za “tuzlanske vrijednosti” ključno je za očuvanje identiteta našeg grada i jačanje zajedništva među građanima. Tuzla je oduvijek bila poznata po svojoj različitosti, toleranciji i aktivizmu, a upravo te vrijednosti čine naš grad posebnim. Potrebno je očuvati tu tradiciju i ohrabriti ljude da se bore za ono što im je važno, da prepoznaju i cijene kulturne, socijalne i sve druge aspekte koji obogaćuju našu zajednicu. Poticanje većine da izađe iz svoje zone komfora ključno je za napredak. Mnogi se možda osjećaju zadovoljno u svojim svakodnevnim rutinama, ali upravo promjena i aktivno učestvovanje u lokalnim pitanjima donose mogućnosti za rast i razvoj. Zato građani treba da se uključe. Transparentnost je nešto na čemu konstantno radim, jer je to ključ povjerenja građana u gradske institucije. Svaki projekt, budžet i odluka želim da budu dostupni javnosti, te da građani budu informisani o načinu trošenja resursa. Uveli smo digitalne platforme koje omogućavaju građanima uvid u gradske projekte i planove, i nastavit ćemo raditi na povećanju transparentnosti i odgovornosti gradske uprave. Osnaživanjem zajednice i poticanjem aktivizma, možemo stvoriti grad koji ne samo da poštuje svoje naslijeđe, već i aktivno radi na njegovom unapređenju. To je put prema održivom razvoju i kvalitetnijem životu za sve nas.

‘SDP ostaje nepokolebljiv garant zajedničkog života, ravnopravnosti i očuvanja tradicije antifašizma u našem gradu i našoj zemlji’

TIP: Kako ocjenjujete šanse da SDP zadrži vlast u Tuzli?

Lugavić: Apsolutno nemam dileme da će SDP BiH GO Tuzla na predstojećim lokalnim izborima ostvariti ubjedljivu pobjedu. SDP BiH ostaje nepokolebljiv garant zajedničkog života, ravnopravnosti i očuvanja tradicije antifašizma u našem gradu i našoj zemlji. Kroz decenije borbe za jednakost i socijalnu pravdu, dokazali smo da je moguće izgraditi društvo u kojem su svi građani ravnopravni, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili socijalnu pripadnost. Naša posvećenost izgradnji inkluzivne i pravedne zajednice, gdje različitost obogaćuje društvo, a ne razdvaja ga, ostaje naša ključna vodilja. Kao partija koja baštini vrijednosti slobode, jednakosti i solidarnosti, SDP BiH GO Tuzla i Gradonačelnik Tuzle predstavljaju dokazan stub stabilnosti i sigurnosti za sve građane, te čvrsto vjerujem da samo kroz zajedništvo i uzajamno poštovanje možemo graditi bolju budućnost za sve nas. Također, vjerujem da će naš angažman na očuvanju kulturnih i ekoloških vrijednosti, kao i pružanju podrške mladima i poduzetnicima, dodatno ojačati našu poziciju. U vremenu kada su izazovi pred nama veliki, zajedništvo i aktivno učestvovanje građana postaju ključni za očuvanje vlasti. Sa jasnim programom i vizijom, zajedno možemo osigurati da Tuzla ostane grad otvoren za sve.

TIP: Tuzla jeste i treba ostati otvoren grad za sve njene građane, bez obzira na mjesto rođenja ili porijeklo. Kako komentarišete priču o podjelama između “Tuzlaka” i onih koji su doselili iz Podrinja, Semberije ili drugih općina Tuzlanskog kantona, koja se pojavila tokom predizborne kampanje?

Lugavić: Tuzla je oduvijek bila grad koji slavi svoju različitost i otvorenost prema svima. Svaki građanin, bez obzira na mjesto rođenja ili porijeklo, doprinosi bogatstvu naše zajednice i čini je boljim mjestom za život. Priče o podjelama između “Tuzlaka” i onih koji su doselili iz Podrinja, Semberije ili drugih općina TK su zabrinjavajuće i neprimjerene. Tokom predizborne kampanje, važno je fokusirati se na zajedništvo, solidarnost i zajedničke ciljeve. Umjesto da se dijelimo, trebamo se ujediniti oko onoga što nas spaja – ljubavi prema Tuzli i želje za njenim napretkom. Svi mi, bez obzira na porijeklo, dijelimo iste vrijednosti: želju za boljim životom, sigurnim okruženjem, obrazovanjem i ekonomskim prilikama. Kao aktuelni gradonačelnik, ali i kandidat za gradonačelnika zalažem se za politiku koja promoviše inkluzivnost i jedinstvo. Svi su dobrodošli u Tuzlu, a naš fokus treba biti na stvaranju zajedničkih prilika za razvoj, dijalog i saradnju. Uz zajednički rad i razumijevanje, možemo prevazići sve podjele i stvoriti grad koji je ponosan na svoju različitost i u kojem se svi građani osjećaju kao kod kuće.

‘Mladima ćemo kroz snažniji ekonomski razvoj omogućiti razvoj u Tuzli koja prati korak s novim tehnologijama’

TIP: Kako planirate zadržati mlade ljude u Tuzli i obezbijediti im uslove koji će im omogućiti da grade život u Tuzli? Šta ćete konkretno učiniti za mlade u Tuzli?

Lugavić: Mladima ćemo kroz snažniji ekonomski razvoj omogućiti razvoj u Tuzli koja prati korak s novim tehnologijama. Planiramo ukinuti gradsku taksu za registraciju samostalne djelatnosti, pružiti podršku novoregistrovanim kompanijama, posebno u prvoj i drugoj godini rada. Razvijat ćemo kapacitete BIT centra i Inkubatora u Lipnici kako bismo otvorili nova radna mjesta za mlade inženjere, te proširiti poslovne zone. Planiramo i nove biciklističke staze, Skate park, kao i besplatni WiFi u centru grada. Nastavit ćemo subvencionirati kamate na kredite za rješavanje stambenih pitanja mladih. Mladi su ključ budućnosti Tuzle, i želimo im pružiti priliku da grade svoju budućnost ovdje. Kroz programe digitalizacije, obuke i stimulativne mjere za pokretanje biznisa, mladi će imati podršku da ostanu i razvijaju se u svom gradu. Također, posebnu pažnju ćemo posvetiti stvaranju novih radnih mjesta u sektorima koji prate tehnološke promjene.

‘Gradit ćemo Tuzlu kao otvoreno i inkluzivno mjesto gdje se poštuju ljudska prava, njeguje različitost i promoviše zajednički život’

TIP: Kakav značaj ima očuvanje antifašističkih vrijednosti za vaš program?

Lugavić: Tuzla je simbol zajedničkog života i bogatstva različitosti, a očuvanje antifašističkih vrijednosti je temelj naše politike. Gradit ćemo Tuzlu kao otvoreno i inkluzivno mjesto gdje se poštuju ljudska prava, njeguje različitost i promoviše zajednički život svih naroda i kultura. Zajedno ćemo raditi na očuvanju tih vrijednosti za buduće generacije.

‘Poboljšanje kvaliteta života marginalizovanih grupa’

TIP: Kako će vaš program doprinijeti boljem životu penzionera? Na koji način ćete podržati marginalizovane grupe u Tuzli?

Lugavić: Realizovat ćemo mnoge aktivnosti usmjerene na poboljšanje kvaliteta života marginalizovanih grupa. Izgradit ćemo inkluzivna dječija igrališta, nastaviti podržavati projekte kao što su Sigurna kuća i Koraci nade, te omogućiti besplatan prevoz invalidnih osoba u zdravstvene ustanove. Nastavit ćemo sa obezbjeđenjem zdravstvenog osiguranja neosiguranim osobama i davati podršku privrednim subjektima koji uposle osobe iz marginaliziranih grupa. Naš cilj je inkluzivno društvo u kojem svi imaju jednake šanse. Penzioneri su zaslužili dostojanstven i miran život, a mi ćemo se pobrinuti da im obezbijedimo bolju zdravstvenu zaštitu, veće socijalne naknade i pristup društvenim aktivnostima koje im omogućavaju aktivno starenje. Osigurat ćemo da se penzioneri osjećaju sigurno i cijenjeno, jer su oni temelj naše zajednice.

TIP: Kako planirate unaprijediti javni prevoz u Tuzli? Koji su vaši planovi za zaštitu okoliša?

Lugavić: Trenutno radimo na rješavanju pitanja javnog prevoza kroz izradu Studije, uz podršku bratskih gradova Osijeka i Rijeke. Nabavit ćemo električni kombi i dva autobusa za prevoz građana do Ilinčice i Stare Majevice. Time ćemo ne samo unaprijediti mobilnost nego i doprinijeti smanjenju emisije CO2. Ovaj plan će omogućiti bolju povezanost za sve naše sugrađane, posebno mlade i starije osobe. Planiramo još intenzivnije raditi na pošumljavanju i održavanju zelenih površina. Samo ove godine smo posadili preko 3.000 sadnica, a nastavit ćemo povećavati broj sadnica, u skladu sa našom opredjeljenošću zaštiti životne sredine. Kvalitetni urbanistički planovi omogućit će balans između infrastrukturnog razvoja i širenja zelenih površina. Ovaj pristup će osigurati da Tuzla postane još zeleniji i ekološki odgovorniji grad.

TIP: Koja je poruka Vaše kampanje i šta želite poručiti građanima Tuzle?

Lugavić: Moja ključna poruka je “Za Tuzlu u kojoj svi živimo bolje – zajedno stvarajmo, zajedno gradimo!” Tuzla treba ostati otvoren grad za sve njene građane, a mi smo posvećeni očuvanju antifašističkih vrijednosti koje nas povezuju. Cilj nam je raditi na unapređenju kvaliteta života, transparentnosti i odgovornog upravljanja, a sve kroz zajednički trud i rad. Tuzla je grad koji je uvijek bio simbol zajedništva, solidarnosti i razvoja, i želim nastaviti graditi Tuzlu koja prati savremene izazove, ali i čuva vrijednosti koje nas povezuju. Fokus nam je na poboljšanju kvaliteta života za sve građane, na transparentnosti i odgovornom upravljanju, a sve to kroz zajednički trud i rad. Cilj je da se Tuzla nastavi razvijati kao grad za novo doba – otvoren, pametan, inkluzivan, siguran, kreativan i pun života. Drage sugrađanke i sugrađani, pred nama su izbori koji će odrediti smjer u kojem će se naš grad razvijati u narednim godinama. Vaš glas je od presudne važnosti – on je snaga kontinuiteta i razvoja u budućnosti. Izađite na izbore u što većem broju i glasajte za Tuzlu kao grad za novo doba – otvoren, pametan, siguran, inkluzivan, kreativan i pun života. Vaš glas je vaša snaga. Izađite, glasajte, i zajedno pobijedimo za Tuzlu!

(TIP/Razgovarao: Adis Jašarević/Lokalni izbori 2024.)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.