Dvodnevna sjednica VSTVBiH: Na dnevnom redu imenovanje posebnog zamjenika tužitelja Federalnog “USKOK-a”

Dvodnevna redovna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) počinje danas u Sarajevu. 

Na dnevnom redu, drugog dana sjednice, je imenovanje posebnog zamjenika glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH u Posebnom odjelu Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala (tzv. USKOK-a). 

Bit će imenovano i devet tužitelja Federalnog tužilaštva FBiH i 10 sudija Vrhovnog suda FBiH (Poseban odjel Vrhovnog suda FBiH). Na dnevnom redu su i imenovanja sudija u Orašju, Livnu, Tuzli i Žepču.

Na dnevnom redu je , između ostalog, i Izvještaj o radu na predmetima ratnih zločina za period 01.01.-30.06.2024. godine, Informacija o aktivnostima vezano za popunjavanje Obrasca izvještaja o imovini i interesima sudija i tužilaca te Informacije o dinamici suđenja u složenim predmetima organizovanog kriminala i visoke korupcije koji su ušli u dvogodišnje planove rješavanja za II kvartal 2024. godine. 

Na sjednici VSTV-a će biti predstavljena i Kontrolne liste za odlučivanje o optužnici (USAID JACA Projekt)- devet (9) pozicija tužilaca Federalnog tužilaštva Federacije BiH.

(TIP/Izvor: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.