Čavalić: Uredba Vlade FBiH pogoduje državnom sektoru i ona je prije svega izgovor za nedonošenje fiskalne reforme

Federalni zastupnik i ekonomski stručnjak Admir Čavalić osvrnuo se na podatke koje je dostavila Porezna uprave Federacije u vezi sa isplatom jednokratne pomoći radnicima, ističući činjenicu da je javnosti još nepoznat podatak koje je učešće privatnog, a koje javnog sektora u isplati.

– Međutuim, moram naglasiti da je ovo ipak jedan iskorak jer imamo neku evidenciju Porezne uprave i Ministarstva finansija. Potpunu informaciju ćemo imati tek u februaru 2025. 

Ne bi bilo dobro da se Uredba koristi u javnom sektoru u kontekstu izborne kampanje. Tu bi možda bilo posla čak za Centralnu izbornu komisiju da se utvrdi li riječ o zloupotrebi javnog novca.

Mislim da Uredba Vlade FBiH djelimično pogoduje državnom sektoru, ali prije svega mislim da je ona zapravo izgovor zbog nedonošenja fiskalnih zakona.

Imam informacije da će ona poslužiti kao inspiracija za neke zakonske izmjene na način da se da se trajno omogući isplata određenog iznosa jednokratne pomoći. To još nije na papiru, kao što nije ni fiskalna reforma u parlamentarnoj proceduri.

Na Uredbu gledam kao izgovor Vlade FBiH koja je prekršila sva obećanja i rokove za dostavljanje fiskalnih zakona – kaže Čavalić.  

Podsjetimo, Vlada Federacije u julu ove godine usvojila je novu uredbu prema kojoj poslodavci mogu izvršiti isplatu pomoći radnicima u maksimalnom iznosu do 2.768 maraka do kraja godine.

Na ovaj potez Vlada se odlučila s ciljem ublažavanja trenutne ekonomske situacije koja sa sobom nosi rast cijena životnih namirnica.

Prema odluci Federalne vlade, poslodavac je dužan do 15. u mjesecu za protekli mjesec u kojem je izvršena isplata pomoći ili njenog dijela, dostaviti nadležnoj Poreznoj ispostavi izvještaj o isplati. 

(TIP/Izvor: Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.