Ako volite kombinaciju keksa, čokolade i oraha, napravite ovaj jednostavni kolač iz djetinjstva

Ko još može odoljeti spoju keksa, oraha, čokolade i kokosa? Dolaskom jeseni zaželjeli smo se nešto slađih kolača, a u nastavku vam donosimo ideju koja će vas zasigurno vratiti u djetinjstvo. Radi se u kultnom pijesak-kolaču, koji je i danas mnogima najdraži.

Pijesak kolač – sastojci:

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 130 g šećera
  • 4 pudinga od vanilije
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 120 g šećera u prahu
  • 150 g mljevenog keksa
  • 120 g kokosa
  • 170 g mljevenih oraha

Za ganache:

  • 50 g mliječne čokolade
  • 50 g tamne čokolade
  • 100 ml slatkog vrhnja

Pijesak kolač – priprema:

  1. Od litre mlijeka odvojiti 250 ml pa u tu količinu umutiti sva četiri pudinga od vanilije. U ostatak mlijeka staviti šećer pa staviti kuhati.
  2. Kad mlijeko zakuha, dodati smjesu s pudingom pa čekati da zakuha još jednom. Prekriti folijom pa dobro ohladiti.
  3. U ohlađeni puding dodati maslac koji ste prethodno pjenasto umutili sa šećerom u prahu.
  4. Smjesu podijeliti na tri dijela.
  5. U jedan dio dodati keks, u drugi orahe, a u treći kokos.
  6. Kreme rasporediti u kalup promjera 22 cm.
  7. Prvo staviti kremu s keksom, zatim s kokosom, a na kraju s orasima.
  8. Staviti u frižider na najmanje dva sata.
  9. U međuvremenu otopiti čokoladu u vrhnju. To možete napraviti i u mikrovalnoj.
  10. Čokoladu preliti preko kolača pa vratiti na hlađenje dok se ne stisne.

Pijesak kolač blogerice Julije RadojevićPijesak kolač blogerice Julije Radojević(Foto: Instagram@slatkadomacica)

Recept za pijesak-kolač je podijelila gastroblogerica Julia Radojević, a još ukusnih recepata možete pronaći na njenom profilu slatkadomacica te u nastavku: Ako tražite još ideja za kremaste kolače, tradicionalne slastice, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

(TIP/Izvor: Zadovoljna.hr/Foto: Instagram@slatkadomacica)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.