Digitalni ID novčanik u BiH stiže naredne godine: Evo koje informacije će imati o vama i kako se koristi

Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEABiH) pokrenula je projekat za razvoj, implementaciju i korištenje digitalnog ID novčanika za sve građane Bosne i Hercegovine.

Hrvatski tehnološki startup Identity Consortium učestvovao je u izradi digitalne platforme za ID novčanik, a projekat se razvija uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Vlade SR Njemačke. 

– Uopćeno govereći digitalni novčanik je sigurna aplikacija prilagođena za rad na mobilnim uređajima, a najčeće se realizuje kao nativna aplikacija za Android i IOS operativne sisteme. Dakle aplikacija koja se instalira na mobilne telefone.

IDDEEA je pokrenula pilot-projekat izrade prve faze digitalnog novčanika u saradnji sa donatorima iz EU-a. Dakle, u ovoj fazi građane neće koštati ništa jer se radi o pilot-projektu. Njemački GIZ i delegacija EU-a u Bosni i Hercegovini su finansijeri prve i druge faze projekta digitalnog novčanika – pojasnili su za Faktor iz IDDEEA-e.

Ističu da prva faza “uključuje najsigurnije načine autentifikacije i prvog pristupa novčaniku, a druga predviđa digitalizaciju ličnih dokumenata građana i njihovu upotrebu u digitalnoj formi u novčaniku. U trećoj fazi projekta bi se uključile komercijalne usluge, mogućnost plaćanja i slično”.

– Napominjemo da je u pitanju pilot-projekat, dakle podaci koji se koriste u ovom projektu nisu lični podaci građana nego anonimizirani slučajno generisani podaci iz testne okoline IDDEEA-e – pojasnili su.

Upotreba digitalnog novčanika, dodaju, zaživjet će u BiH “kada tehničko rješenje bude spremno, čim se druga faza projekta završi, realno u toku 2025. godine”.

– Sama upotreba zavisi i od drugih faktora kao što su odgovarajući zakonski i podzakonski propisi, regulisanje plaćanja taksi putem online plaćanja i slično – naglasili su iz IDDEEA-e. 

Prema svjetskom standardu, digitalni novčanik nudi pristup državnim službama, otvaranje računa u banci, registraciju SIM kartice, pristup vozačkoj dozvoli, potpisivanje dokumenata, pohranjivanje recepata, pristup dokumentima za putovanja, plaćanje, pohranjivanje diploma i certifikata, pristup naknadama socijalnog osiguranja itd.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Foto: Screenshot/Youtube – Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.