Finalni izvještaj o ispunjenju predizbornih obećanja načelnika Banovića

Istinomjer je pratio 21 obećanje načelnika Banovića Bege Gutića. Na kraju mandata, 11 obećanja ispunjeno je većim dijelom, osam ih je ispunjeno djelimično, jedno je ispunjeno manjim dijelom, dok je jedno obećanje prekršeno.

Tokom mandata, načelnik Banovića većim dijelom ispunio je obećanja o privrednom razvoju Banovića, o iskorištavanju i razvijanju turističkih potencijala, o stvaranju uslova za razvijanje privatnog poduzetništva i različitih grana privrede.

Pored obećanja o privrednom razvoju, većim su dijelom ispunjena i obećanja o radu na razvoju infrastrukture, o redovnom snabdijevanju pitkom vodom u svim mjesnim zajednicama i o izgradnji regionalne deponije.

Regionalna deponija Eko-Sep Živinice gradila se od septembra 2020. do početka 2023. godine. Radi se o deponiji čiji su vlasnici Grad Živinice s udjelom od 60%, Općina Banovići s udjelom od 30% i Kladanj s 10% sredstava. Međutim, deponija još uvijek nije počela s radom, a iz Općine Banovići za Istinomjer su u augustu 2024. godine rekli da su izvršene aktivnosti na pripremanju JP “Komunalno” Banovići za početak rada deponije. Preduzeće je, kako su naveli, opremljeno trima dodatnim kamionima “smećarima”, s više stotina kanti, radnicima su povećane plaće, a u sistemu prikupljanja i odvoza smeća uključeno je više od 1.100 novih korisnika/ca.

Također, u toku mandata izdvajana su sredstva za nauku, inovacije i stipendije, i kulturne aktivnosti, a većim je dijelom osigurano da sve usluge zdravstvenog sistema budu blagovremeno dostupne svim građanima/kama.

Djelimično su ispunjena obećanja o sigurnosti građana/ki, o socijalnoj sigurnosti i stabilnosti građana/ki, o inkluziji osoba s poteškoćama u razvoju, o stvaranju uslova za aktivan i kvalitetan život penzionerima/kama, o zaustavljanju odlaska mladih iz Banovića i ukidanju diskriminacije zapošljavanja ženske djece šehida i poginulih boraca.

Toplifikacija dijelova grada koji nisu spojeni na sistem gradske toplane također je djelimično realizovana. Obećanje o izgradnji gradske pijace ispunjeno je manjim dijelom.

Provođene su aktivnosti na uređenju korita rijeke Litve u Banovićima kako bi se osigurao plato na kom treba da se gradi nova gradska pijaca. Projekat “Izgradnja nove gradske pijace u Banovićima” vrijedan je oko 3.500.000 KM i trebao bi se realizovati u fazama.

Obećanje o smanjenju cijene grijanja, vode, komunalnih usluga i parking prostora je prekršeno, jer su u toku mandata povećane cijene ovih usluga, dok je smanjena cijena parking prostora.

Na kraju mandata načelnika Banovića preko 50% obećanja ocijenjeno je kao ispunjeno većim dijelom. Bego Gutić će na Lokalnim izborima 2024. godine po drugi put biti kandidat SDA za načelnika Banovića.

(TIP/Izvor: Istinomjer.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.