Foto: Gradonačelnik Lugavić otvorio 19. Međunarodni bijenalni festival portreta, crteža i grafike – INTERBIFEP

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, svečano je otvorio 19. Međunarodni bijenalni festival portreta, crteža i grafike – INTERBIFEP, koji se održava u prelijepom ambijentu Međunarodne galerije portreta. Prestižna manifestacija, koja od 1980. godine ima posebno mjesto na kulturnoj sceni Tuzle i Bosne i Hercegovine, ove godine okuplja 98 umjetnika iz 27 zemalja svijeta, koji predstavljaju 151 umjetnički rad u kategorijama crteža, grafike, fotografije i video arta.

Gradonačelnik Lugavić, uručivši zahvalnice, izrazio je ponos zbog dugogodišnje tradicije ovog festivala te istaknuo njegov značaj na svjetskoj umjetničkoj sceni:„Veoma je važno obilježavanje ovog 19. po redu INTERBIFEP-a, koji je okupio 98 umjetnika iz 27 zemalja. Ovaj festival iz godine u godinu raste, ne samo na bosanskohercegovačkoj, nego i na svjetskoj sceni. Ponosni smo što ovakvim događajima promovišemo naše mlade umjetnike i povezujemo ih s najvećim imenima svjetske likovne umjetnosti. Drago mi je što od 1980. godine baštinimo INTERBIFEP u Tuzli, što je izuzetno dug period u kojem uspješno održavamo i kvalitet i kvantitet ove manifestacije.“

Gradonačelnik Lugavić se posebno zahvalio osnivačima festivala, istaknuvši Mevludina Ekmečića, jednog od najzaslužnijih za postojanje ove manifestacije. Također je pohvalio i organizatora JU Centar za kulturu Tuzla koji svake dvije godine organizuju ovu značajnu manifestaciju: „Tuzla je grad kulture, umjetnosti, velikih ljudi i zajedničkog života. Ovakve manifestacije ne samo da obogaćuju našu kulturnu scenu, nego i unapređuju život svih građanki i građana, kao i naših brojnih gostiju koji dolaze u naš grad, grad kulture, grad umjetnosti, grad velikih ljudi, grad ljubavi, grad zajedničkog života i grad, bogatstvo različitosti.“

Ovogodišnji festival nosi snažnu simboliku, istaknutu u portretu uplakane djevojčice koji je postao logom festivala. Ovaj emotivni prikaz podsjeća na patnje nevine djece u ratovima i na važnost umjetnosti u očuvanju humanosti. INTERBIFEP nije samo umjetnička izložba – to je mjesto susreta kultura, ideja i emocija, koje nadilaze sve granice.

Festival, koji traje do 25. novembra, potvrđuje Tuzlu kao centar kulturnih dešavanja, promovišući umjetnost, kreativnost i interkulturalni dijalog.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.