Smrtonosna masovna eksplozija uređaja: Otkriveni detalji Mossadovog udara na Hezbollah, oglasio se i proizvođač pejdžera

Hiljade pejdžera eksplodiralo je u utorak u Libanu gotovo istovremeno u napadu bez presedana koji po obimu i izvođenju nadmašuje seriju tajnih ubistava i sajber-napada u regiji u posljednjih nekoliko godina, piše CNN.

Ovi bežični uređaji počeli su da eksplodiraju oko 15.30 sati po lokalnom vremenu u ciljanom napadu Izraela na Hezbollah.

U napadu je poginulo devet osoba, uključujući i osmogodišnje dijete, a ranjeno je oko 2.800 ljudi.

Izraelska obavještajna agencija Mossad postavila je malu količinu eksploziva u 5.000 pejdžera tajvanske proizvodnje koje je naručila libanonska skupina Hezbollah nekoliko mjeseci prije detonacija koje su se dogodile u utorak, rekli su Reutersu sigurnosni izvori.

Hezbollah je obećao da će se osvetiti Izraelu, čija je vojska odbila komentirati eksplozije.

Čini se da je zavjera trajala mjesecima, reklo je Reutersu nekoliko izvora.

Izvor je rekao da je 3.000 pagera eksplodiralo kada im je poslana kodirana poruka, istovremeno aktivirajući eksploziv. Drugi sigurnosni izvor rekao je Reutersu da je do tri grama eksploziva bilo skriveno u novim pejdžerima.

CNN je saznao da je Izrael stajao iza napada, koji je bio zajednička operacija izraelske obavještajne službe, Mosada i izraelske vojske. Libanska vlada osudila je napad kao “zločinačku izraelsku agresiju”.

Pejdžeri koji su eksplodirali bili su novi i kupio ih je Hezbollah posljednjih mjeseci, rekao je za CNN libanski sigurnosni izvor.

Kako su pejdžeri eksplodirali? New York Times je u utorak izvijestio da je Izrael sakrio eksploziv u seriji pejdžera naručenih od tajvanskog proizvođača Gold Apollo i namijenjenih Hezbolahu. Prekidač je ugrađen da ih daljinski detonira, dodaje se.

Pejdžeri su nosili žig kompanije Gold Apollo. Iz ove kompanije su rekli da je pejdžere napravio njihov evropski distributer.

Tajvan nema evidenciju o slanju pejdžera Gold Apollo u Liban ili na Bliski istok, rekao je za CNN visoki tajvanski sigurnosni službenik.

Gold Apollo je isporučio oko 260.000 pejdžera sa Tajvana od početka 2022. do augusta 2024. godine, uglavnom u Sjedinjene Države i Australiju, rekao je zvaničnik za CNN.

Osnivač i predsjedavajući Gold Apolla, Hsu Ching-kuang, rekao je novinarima ranije u srijedu da je evropski distributer napravio pejdžere korištene u napadu.

Hsu je rekao da je distributer, kojeg je kasnije nazvao BAC u izjavi kompanije, uspostavio odnos sa Gold Apollo prije otprilike tri godine.

(TIP/Izvor: CNN/Faktor/Foto: Akhbar Al Yawm/Twitter)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.