Vlada TK: 305.000 KM za podršku predškolskim ustanovama u Tuzlanskom kantonu

Vlada Tuzlanskog kantona u četvrtak je dala saglasnost na Odluku Ministarstva obrazovanja i nauke TK o utvrđivanju kriterija za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice predškolski odgoj i obrazovanje. Ovom odlukom utvrđuju se kriteriji za raspodjelu sredstava za predškolske ustanove u javnom i privatnom vlasništvu, te jedinicama lokalne samouprave koje nemaju javnu predškolsku ustanovu u ukupnom iznosu od 305.000 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona planirala je dodjeljivanje sredstava za nabavku didaktičkog materija ustanovama za predškolski odgoj i obrazovanje, nabavku općih sredstava i učila za javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje i investiciona ulaganja u javne predškolske ustanove i lokalne zajednice u kojima nema osnovane javne predškolske ustanove.

Od ukupno planiranog iznosa za nabavku didaktičkog materijala, u javnim predškolskim ustanovama planirano je 40.990 KM, dok je za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima planirano 19.010 KM. Za nabavku općih sredstava i učila u javnim predškolskim ustanovama predviđeno je 20.000 KM, dok je za investiciona ulaganja (rekonstrukcija, izgradnja i dogradnja), kao kapitalni transfer drugim nivoima vlasti  predviđeno ukupno 225.000 KM.

Dodatna 4 mjeseca za obračun egzistencijalne naknade braniteljima

U cilju usklađivanja sa federalnim propisima koji tretiraju oblast novčane egzistencijalne naknade za demobilisane borce, na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Ovim izmjenama je predviđeno da se, kao krajnji datum za obračunavanje vremena provedenog u oružanim snagama uzima datum 22.04.1996. godine, umjesto dosadašnjeg 23.12.1995. godine.

Vlada je predložila da se Zakon razmatra po skraćenoj proceduri, jer nisu u pitanju složene i obimne promjene, s obzirom da predloženi tekst sadrži samo osnovna zakonska rješenja koja omogućavaju da se branioci i članovi njihovih porodica sa područja ovoga kantona, u pogledu vremenskog trajanja za obračun dovedu u isti položaj kao i lica koja svoja prava i novčane prinadležnosti ostvaruju putem federalnog budžeta.

O izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za prvih šest mjeseci

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Izvještaj o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za prvih šest mjeseci ove godine. Posmatrajući ukupno ostvarene prihode i primitke Budžeta Tuzlanskog kantona za prvih pola godine od 287.032.221,54 KM, u odnosu na izvršene rashode i izdatke u iznosu od 262.613.805,86 KM, evidentno je da je Budžet TK u ovom izvještajnom periodu ostvario ukupan finansijski rezultat – suficit u iznosu od 24.418.415,68 KM. Međutim ovaj podatak je informativnog karaktera i mora se uzimati vrlo oprezno jer tek u narednom periodu, trećem i četvrtom kvartalu godine se očekuje rast izvršenja rashoda i izdataka jer dolazi do izvršavanja znatnog broja programa i poticajnih mjera Vlade TK, a što će rezultirati i znatno većom potrošnjom sredstava. Ipak, ono što ohrabruje, jeste činjenica da su ukupno ostvareni prihodi i primici u prvih šest mjeseci 2024. godine veći za 7,03% u odnosu na ostvarene prihode i primitke istog perioda 2023. godine, dok su ostvareni rashodi i izdaci u posmatranom periodu su veći za 5,65% u odnosu na isti period prethodne godine i to najviše u izvršenju na pozicijama troškova za bruto plaće i naknade zaposlenim. Također, Vlada je danas prihvatila i Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve Budžeta Tuzlanskog kantona za spomenuti period.

Ostale odluke

Data je saglasnost za raspisivanje konkursa i prijem u radni odnos više izvršilaca na JU Univerzitet u Tuzli. Data je i saglasnost Općinskom sudu u Tuzli za prijem namještenika viša referenta za operativno-tehničke poslove, daktilografa, u radni odnos na neodređeno vrijeme, Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice za prijem dva državna službenika i to: stručnog saradnika za kontrolu i obradu podataka o imovini Tuzlanskog kantona i stručnog savjetnika za upravni postupak, te JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ za prijem stručnog saradnika za pravne poslove, medicinske sestre/tehničara smjer opšti i pedijatrijski i radnika na održavanju čistoće/spremačica u radni odnos na određeno vrijeme najduže do 12 mjeseci.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je imenovala Upravni odbor JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla, te donijela rješenja o razrješenju i imenovanju privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

(TIP)