Svježi sir je najzdravija vrsta sira, ali liječnici ga ne preporučuju svima
Liječnici svježi sir smatraju vrlo zdravom namirnicom. Prema njihovu mišljenju, njegova redovita konzumacija pomaže u poboljšanju raspoloženja, kao i jačanju krvnih žila i koštanog tkiva.
Osim toga, ljudi koji svakodnevno jedu svježi sir primjećuju da su im zubi ojačali. To se događa zbog velike količine kalcija koju unosimo konzumiranjem mliječnih proizvoda.
Svježi sir općenito se smatra najzdravijom vrstom sira jer sadrži manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva. Također, on je manje slan izbor od drugih vrsta, a možete kupiti čak i verzije s manje natrija.
Pola šalice nemasnog (2%) svježeg sira ima:
90 kalorija
12 grama proteina
2.5 grama masti
5 grama ugljikohidrata
125 miligrama kalcija (10% dnevne vrijednosti)
Treba imati na umu da dnevno ne bismo trebali jesti više od 200 grama svježeg sira. Za djecu je norma upola manja. Liječnici ne preporučuju svježi sir osobama koje imaju netoleranciju na laktozu, gastritis u akutnoj fazi, kao i aterosklerozu i probleme s bubrezima, piše Index.hr.
(TIP/Foto: Ilustracija)
nije zadatak dobro postavljen. nema dovoljno uzoraka da bi se mogao izvesti zakljucak da treba množiti a ne sabirati.