Čokoladna mileramka: Savršena, troslojna, kremasta torta za koju će vas svi tražiti recept
Mileram torta, ili odmilja mileramka, savršena je za ljubitelje krema i kremastih kolača. Ona može biti i lagana i osvježavajuća ako je radite s voćem, ali i potpuno čokoladna, a dobre, i na jednom mjestu, recepte za voćnu, bezglutensku, i čokoladnu mileramku pronašli smo na portalu www.krenizdravo.hr.
S vama smo se odlučili podijeliti recept za čokoladnu mileram tortu jer gustoj bogatoj kremi i čokoladi u tri sloja jednostavno nismo mogli odoljeti.
Sastojci za čokoladnu mileram tortu:
Za koru
230 g brašna
2 žlice kakaa
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 g hladnog maslaca
1 jaje
1/2 vrećice praška za pecivo
1 žlica milerama
Za kremu
500 ml mlijeka
2 pudinga od čokolade
250 g šećera
100 g tamne čokolade
1 kg milerama
Za ganache
200 g mliječne čokolade
50 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja
Priprema čokoladne mileram torte:
1. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
2. U posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer.
3. Dodajte omekšali maslac narezan na kockice i jaje te sve zajedno izmijesite.
4. Razvaljajte tijesto na masnom papiru.
5. Okrugli kalup promjera 24 centimetra nauljite i pobrašnite te pažljivo prenesite i postavite tijesto u kalup. Odrežite višak tijesta ako viri izvan obruča.
6. Umutite puding i šećer s malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
7. U zagrijano mlijeko ulijte puding i kuhajte dok se ne zgusne.
8. Kada je puding skuhan, maknite ga s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu. Sve dobro promiješajte dok se čokolada ne rastopi.
9. Odmah potom umiješajte mileram u smjesu.
10. Mileram kremu ulijte u kalup s tijestom i pecite 70 minuta.
11. Isključite pećnicu i ostavite tortu još 10 minuta u njoj.
12. Ostavite tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebacite u hladnjak na nekoliko sati ili (idealno) preko noći.
13. Pripremite ganache tako da otopite čokoladu u slatkom vrhnju. Smjesu potom prelijte preko ohlađene torte.
14. Kada se torta u potpunosti ohladi, pažljivo maknite obruč s torte i servirajte.
(TIP/Izvor: punkufer.dnevnik.hr/Foto: Shutterstock)
Nakon Zlaje sa posebnom pažnjom i poštovanjem prolazim pored svakog portira, Zlajino zanimanje dok nije postao profesor! On i školski…