Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić: Apel za savjesno, odgovorno i racionalno korištenje vode iz javnog vodovoda

Dugotrajan sušni period bez padavina (zima bez snijega, proljeće bez kiše) i ekstremno visoke temperature u julu i avgustu 2024. godine, imale su za posljedicu  smanjeni dotok vode na izvorišta i vrela, koja služe za vodosnabdijevanje grada Tuzle i otežano snabdijevanje potrošača vodom.

Video: RTV7

˝Voda je potrebna svakom živom biću  i smatramo je izvorom života, a pravo na život svakog čovjeka zagarantiran je Ustavom. Kako bi svi građani i sva  živa bića (domaće i druge životinje) mogli da koriste vodu potrebnu za život, svi moramo imati savjestan, odgovoran i racionalan pristup korištenju vode iz javnog vodovoda. Apelujemo na naše građane i poslovne subjekte da savjesno, odgovorno i racionalno koriste pitku vode iz sistema vodsnabdijevanja, odnosno isključivo za piće, pripremu hrane, sanitarne potrebe i druge aktivnosti u okviru održavanja normalnog standarda života˝, istakao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Prema njegovim riječima, mole se građani da ne koriste vodu iz javne gradske mreže za zalijevanje poljoprivrednih površina, punjenje bazena, pranje automobila i dvorišta i slično, jer tako mogu ugroziti sve nas i možemo ostati bez dovoljnih količina vode za osnovne životne potrebe.

Prema trenutnim najavama iz meteoroloških službi, nakon kratkotrajnog zahlađenja, nastavit će se period bez kiše.

˝Obavještavam građane, da nadležne službe i javna preduzeća u kontinuitetu prate situaciju i poduzimaju sve potrebne mjere, kako bi se održao u funkciji sistem vodosnabdijevanja u gradu Tuzli. Molimo građane za strpljenje zbog povremenih kvarova, a od nadležnog preduzeća za vodosnabdijevanje tražimo maksimalnu mobilnost  i efikasnost u otklanjanju kvarova i drugih problema u snabdijevanju potrošača vodom˝, naglasio je Lugavić.

(TIP)

Komentar

  • Željko says:

    Koliko neistina ovih dana, diskriminacija građana Tuzle jer pojedini dijelovi grada oni gdje gle čuda imaju najviše bazena, vrtova, teniskih terena, itd. i oni dijelovi Tuzle gdje “moćnici” Tuzle žive nisu imali nikako redukcije, dijelovi grada gdje su uporišta i izborna baza SDP BiH prije svega mislim Slatina, stalne redukcije, Solina, Brčanska, Sjenjak nisu vidjeli redukcija, onda neistine čekaju se stručnjaci iz HR i SR čemu onda TZ Vodovod ukinuti “uhljeb” firmu isto kao i Centralno jer za bilo koji problem kada im se obratite kažu obratite se upravitelju pa čemu svrha Centalnog “uhljeb” firme, gasite je kao i Vodovod, “težak kvar” i gle čuda dođe voda, onda ne smijemo izbaciti Sjenjak, Stupine, Brčansku iz stalne opskrbe vodom jer ponovno napajanje tih naselja će dovesti do puvcanja cijevi, kao da cijeli grad nije uvezan, toliko neistina u par dana razlog je da građani “progledaju” i da ne daju Ziji glas ali problem je što nema alternative, bira se manje zlo a Zijo je kandidat i SDP BiH ali i SDA, preko IVZ BiH!

Komentari su zatvoreni.