Video/Foto: Prezentacija poslovnih planova za osnivanje 6 novih biznisa u Tuzli

U Gradu Tuzli održana je prezentacija šest poslovnih planova koje su razvili kandidati iz Tuzle učesnici u Programu podrške poduzetništvu  kroz razvoj poslovnih ideja.

Radi se o trećoj grupi kandidata odabranih putem javnog poziva za učešće u Programu podrške poduzetništvu kroz razvoj poslovnih ideja koji Grad Tuzla realizuje putem   Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) Tuzla, uz podršku Evropske unije (EU) i Međunarodne organizacije rada (MOR) u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II (LEP II).

Video: RTV7

Nakon prezentacije 6 poslovnih planova kandidati će izvršiti registraciju vlastite samostalne djelatnosti odnosno uslijedit će pokretanje 6 novih biznisa razvijenih u okviru navedenog Programa podrške poduzetništvu kroz razvoj poslovnih ideja u gradu Tuzli. Novih 6 biznisa u Tuzli obavljat će različite obrtničke djelatnosti, od proizvodnje i prerade voća i povrća na tradicionalan način, izrade proizvoda za njegu tijela od prirodnih sastojaka, prevozničke djelatnosti, logopedskog savjetovališta, izrade ključeva i aplikacija na različitim podlogama i materijalima, fotografske djelatnosti.  Za najbolje rangirane poslovne planove, nakon pokretanja biznisa odnosno registracije vlastitih djelatnosti, osigurana je finansijska podrška i dalja mentorska podrška u početnoj fazi poslovanja.

U okviru projekta „Partnerski pristup lokalnom razvoju Tuzla“ uspostavljeno je LPZ Tuzla, u kojem je Grad Tuzla vodeći partner.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Tuzla jedno  od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju prilika zapošljavanja u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju na lokalnom nivou.

(TIP)