Poduzetnik iz Gradačca kupio hrvatsku firmu za proizvodnju brodica

Kompanija Fibraworld iz Gradačca napravila je prošlog mjeseca veliki poslovni poduhvat i kupila zagrebačku firmu u stečaju koja proizvodi brodice, saznaje Akta.ba.


Ova uspješna bh. kompanija zaključila je ugovor o prijenosu poslovnog udjela trgovačkog društva Remia-Plast d.o.o. za proizvodnju plovila (brodica), odnosno otkupila vlasništvo navedene firme iz Zagreba.
Firma poduzetničke porodice Rešić iza sebe četvrt stoljeća poslovanja na izradi raznih vrsta plovila. Uz pogone u Svetoj Nedjelji, za proizvodnju nautičkog programa pod nazivom “Nautika” i drugih brodica, imaju i pogone u industrijskoj zoni Jasenovac. Nekada uspješnu porodičnu firmu osnovao je 1994. godine Mirzet Rešić, kao voditelj razvoja RIS-a, s dugogodišnjim stažem u razvoju novih proizvoda i tehnologija. Iz njihovog je pogona do sada izašlo više od hiljadu plovila najrazličitijih veličina i namjene.


Prema pisanju hrvatskih medija, firma je još 2009. godine osjetila posljedice krize kada je prodaja brodica pala za čak 70 posto u odnosu na 2008. godinu kada su imali najbolje poslovne rezultate. Osim krize na tržištu, “gluhoća” države za poslovanje malih brodograditelja godinama je predstavljala dodatan problem i izazov za opstanak na tržištu.


S druge strane, Fibraworld je porodična firma koja prodaje visokokvalitetne profile od Fiberglasa u cijeloj Evropi, pazeći na potrebe kupca i prateći svjetske trendove. Jedina je jedina fabrika tog tipa u jugoistočnoj Evropi i jedna od pet na području cijele Evrope.


U Gradačcu posluje od 2013. godine, kada je preseljena kompletna proizvodnja iz Italije radi boljih uslova poslovanja. Međutim, od 2016. godine Fibraworld počinje samostalan rad na tržištu BiH. Vlasnik kompanije je Alen Bošnjaković, rođeni Splićanin koji je odrastao u Novoj Kasabi, u istočnoj Bosni, području za koje je ostao jako emotivno vezan. Prije gotovo 30 godina, kao rezultat životnih okolnosti, sa porodicom je otišao u Italiju, gdje je radio raznovrsne poslove, sticao je povjerenje privrednika u Italiji i ostvario velike uspjehe.


U Novoj Kasabi ga sugrađani poznaju kao velikog patriotu i čovjeka koji je odlučio ostati u Podrinju, u ovom dijelu istočne Bosne pokrenuti svoju poduzetničku priču i dati poslovnu priliku svojim sugrađanima, zaposliti ih i dijeliti s njima “koru hljeba”.


Osim firme Fibraworld, Bošnjaković je vlasnik još jedne firme. Prije dvije godine u Novoj Kasabi otvorio firmu “Metkomp”, koja uspješno posluje i koja se bavi proizvodnjom medicinskih kada. radnika. U toj firmi trenutno je zaposleno 30 radnika.


Alen je uložio novac u svoje rodno mjesto, zaposlio svoje komšije iz okolnih mjesta, uspješan je biznismen koji radi veoma dobar posao u Podrinju, i trenutno je jedna od svjetlih tačaka u svom povratničkom okruženju. Sada svoj poslovni poduhvati širi i na proizvodnju brodica, o čemu ćemo posebno pisati.
Iz kompanije su više puta su isticali da je sav uspjeh na prostoru bivše Jugoslavije ostvaren uz pomoć Privredne komore FBiH.


“Privredna/Gospodarska komora podržava i nastavlja pratit rad svih članica, gdje u skorije vrijeme radujemo se svim novim pozitivnim pričama iz kompanije Fibraworld d.o.o. Gradačac, ali i svih ostalih bosanskohercegovačkih kompanija”, naveli su iz komore.


(TIP/Izvor: Akta.ba)