Obilježena godišnjica ubistva u Gradačcu: Nasilje se mora zaustaviti

U Gradačcu je u nedjelju obilježena godišnjica tragične smrti Nizame Hećimović, Denisa i Čengiza Ondera. Na trgu su postavljene instalacije sa njihovim imenima, ali i sa imenima svih žrtava nasilne smrti u proteklu godinu dana.

Tačno prije godinu dana, Nizamu Hećimović iz Gradačca brutalno je pretukao, ubio i sve to uživo prenosio na društvenim mrežama njen nevjenčani suprug Nermin Sulejmanović. On je isti dan ubio i oca i sina Denisa i Čengiza Ondera te ranio još dvije osobe.

Nizamina tetka Zijada Pamuković te članovi Neformalne grupe građanki i građana Gradačca, jutros su posjetili Nizamin mezar te položili cvijeće.

„Nasilje se mora zaustaviti, ženama se mora pomoći. Da se ni jednoj ženi ne desi ovo što se desilo Nizami. Poručujem svima i tražim od svih pomoć i da nas podrže u ovoj našoj borbi- rekla je njena tetka Zijada.

Iz Neformalne grupe građanki i građani koja je veoma aktivno radila na prevenciji nasilja u posljednjoj godini dana, nisu zadovoljni pomacima. Stoga, da bi još jednom skrenuli pažnju na femicid i druge oblike nasilja, postavili su instalaciju sa imenima žrtava stradalih poslije Nizame.

„Ništa nije poduzeto radikalno, policija nije uradila ništa radikalno. Oni su dokazali da nisu krivi, da nema propusta u radu. Sve je dokazano, sve je u redu, po papirima je sve u redu. Mi kao obični građani, vidimo da nešto ne štima“- rekao je Miralem Topalović, član grupe.

Razočarenje ne krije ni Nerma Šarić koja se svim silama zalaže u borbi protiv svih oblika nasilja te pdosjeća da je Nizamino ubistvo trebalo biti alarm za promjene do kojih nije došlo.

„Nisu imali interesovanja oni resori koji su trebali provesti hitne mjere kada je u pitanju ova problematika. Nažalost, kada smo razmišljali, nismo mogli da ne obilježimo godišnjicu. Ovo je bolan datum za Gradačac. Zajedno trebamo biti u teškim okolnostima“- kazala je Šarić. Ona je naglasila da, ako je ikakvih pomaka bilo, oni su se desili zahvaljujući angažmanu nevladinog sektora.

„Razočarani smo što slučaj Nizame Hećimović nije pokazao ozbiljnost i nije osvijestio one koje je trebalo. Pomaka ima, ali ono što ja znam, svi pomaci su se desili zahvaljujući angažmanu formalnih i neformalnih grupa u TK i šire“- zaključila je ova aktivistica.

Neformalna grupa građanki i građana je do sada uradila 18 edukacija u mjesnim zajednicama kako bi se žene osnažile i informisale da prijave nasilje, a to mogu učiniti i anonimno preko plavog telefona.

(TIP/Izvor: Onasa/Foto: Udruženje mladih Futura)