Vučić: Protest pokušaj obojene revolucije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikakvog kopanja litijuma u dolini Jadra neće biti naredne dvije godine i da je sinoćnji protest protiv rudarenja dio hibridnog pristupa i pokušaj izvođenja obojenih revolucija.

Vučić je istakao da se rukovodi samo interesima Srbije, da je spreman za razovor sa građanima.

“Možemo da razgovarao o svemu, o referendumu na teritoriji grada Loznice ili cijele Srbije”, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je naglasio da je rješenje u razgovoru.

“Pozivali smo na razgovore, pozivala je predsjednica Narodne skupštine, nisu željeli da dođu na njih. Pozvali smo predstavnike različitih organizacija i udruženja, najčešće su plaćeni spolja, a i one druge, niko nije želio da razgovaramo”, rekao je Vučić.

On je naveo da su vlasti u Srbiji dobile neke studije o rudarenju litijuma, a neke će tek da vide, te upitao da li ljudi u Srbiji stvarno misle da će da uradi nešto protiv svoje zemlje i svog naroda?

“Vi više volite zemlju nego ja? Zbog čega? Zbog toga što ste tako smislili ili imate više informacija nego ja? Teško. Jedno je `skloni Vučića` a drugo `ostaće nam to da se mi pitamo oko Jadarita`. Čuvaćemo našu prirodu, ne samo zdravlje naše djece”, rekao je Vučić.

Govoreći o eksploataciji jadarita, Vučić je rekao da se sumporna kiselina kod te eksploatacije koristi u potpuno zatvorenom sistemu, ispod tačke ključanja, na 90 stepeni i da nema nikakvih isparenja.

“Sumpornu kiselinu svi koriste na svijetu. Danas je imamo koliko hoćete. Nema hemijske industrije u svijetu, nema ničega bez nje”, rekao je Vučić.

On je istakao da nikakvog kopanja litijuma neće biti dvije godine.

“Onda se postavlja pitanje, što ste nešto radili na silu? To jeste dio hibridnog pristupa i pokušaja izvođenja obojenih revolucija. U detalj smo sve znali, vi mislite da ste iznenadili nekoga time što ste uradili. I opet smo bez ikakvog nasilja obezbijedili javni red i mir. Sve vrijeme su govorili o tečnoj jalovini, nema tečne jalovine, ona uopšte ne postoji, samo čvrsti otpad”, rekao je Vučić.

On je naveo da se bori samo za istinu i da se može razgovarati.

Opisujući postupke opozicije, Vučić je rekao da oni nemaju politiku, program, da ne znaju šta bi u Srbiji da rade i da samo znaju koga bi da ruše. 

(TIP/Izvor: Srna)