Intenziviraju se pripreme za gračaničke poslovne susrete

U okviru priprema za gračaničke poslovne susrete koji će se ove godine održati 18. i 19. septembra u Gračanici, danas je gradonačelnik Nusret Helić u posjetu primio delegaciju iz Ambasade Austrije, odnosno austrijskog trgovinskog odjela.

U otvorenom razgovoru, gradonačelnik Nusret Helić i predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica, Mirsad Helić, iskoristili su priliku da pozovu austrijsku ambasadu da uzme aktivno učešće u poslovnim susretima te da u ulozi predavača podijeli svoja dosadašnja bogata iskustva, uveliča poslovnu konferenciju te unaprijedi njen značaj.

Pored navedenog, naglašena je saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Austrije, potreba za upoznavanjem i širenjem tržišta, umrežavanje te drugi benefiti poput transfera znanja, upoznavanje standarda i propisa Evropske unije, a za koje bosanskohercegovačke kompanije moraju ispunjavati uslove, kako bi se lakše integrisale na tržište.

Iz Ambasade Austrije poručuju da su zainteresovani za kontinuiranu saradnju sa Gradom i gračaničkim privrednicima, posebno u oblasti prerade plastike i obrade metala po čemu je i Gračanica poznata.

Zajednička je ocjena da je Gračanica atraktivno mjesto za investiranje te da već postoje ostvareni kontakti i saradnja između gračaničkih i austrijskih kompanija.

Ambasada Austrije će pružiti maksimalnu podršku poslovnim susretima na teme koje su najvažnije za gračaničku privredu, rečeno je nakon sastanka iz ureda gradonačelnika.

(TIP)