Foto: Izložba uspomena i emocija Oldtimer kluba Živinice

Na poziv Gradske uprave Živinice za ušeće u Prvim međunarodnim susretima „Živinice open 2024“ odazvao se  Oldtimer klub Živinice koji je u sklopu sadržaja Internacionalne kuhinje u petak upriličio izložbu oldtimer automobila.

Gosti i učesnici ovog poslovno-turističkog događaja kao i građani Živinica mogli su vidjeti postavku od 12 oldtimer vozila među kojima su dva motocikla. Ovo je bilo pravo osvježenje za tradicionalni događaj na kome se predstavlja svjetska kuhinja i prilika da se prisutni prisjete starih vremena i uspomena, ali i da se upoznaju sa nečim što ranije nisu vidjeli. Oldtimer hobi poprima sve više poklonika u svijetu pa i kod nas te su svi veći javni skupovi u gradovima prilika da se isti obogate izložbama ovog tipa.

Predsjednik Oldtimer kluba Živinice Emir Nišić ističe da bi postavka svakako bila bogatija ali su članovi kluba ovih dana na svojim godišnjim odmorima, te da je ova postavka pokazala šarolikost, predstavljajući 120 godina auto-industrije, jer tu je replika Mercedesa iz 1904. godine, zatim Mercedes iz 1957. godine, a sve je naravno krunisano lepezom automobila domaće proizvodnje kroz nekoliko različitih modela i generacija.

Obzirom da je izložba izazvala veliko interesovanje i pozitivne reakcije na kraju svega predsjednik kluba ističe: „ Zahvalio bih se prije svega našem gradonačelniku Beganu Muhiću i njegovim saradnicima koji su nam dali prostora da pokažemo da postojimo i vrijedno djelujemo na očuvanju tehničke kulturne baštine, zatim veliko hvala našim građanima koji su ozarenih lica prilazili našim automobilima i fotografisali se, pitali za tehničke detalje i s nama uvijek podijelili neku uspomenu. Čast mi je što smo na ovoj izložbi imali priliku vidjeti automobil koji se rijetko gdje može vidjeti a to je replika Mercedes-Benza iz 1904. godine pod imenom AN kojeg je veliki zaljubljenik u automobile Adolf Novak zajedno sa sinom Ottom napravio početkom devedesetih na svom tavanu u Tuzli imajući pred sobom samo jednu  fotografiju. Hvala porodici Novak koja je omogućila da ovaj vrijedan automobil bude dio naše izložbe, i da svima pokažemo kako su izgledali automobili prije 120 godina. Ujedno sve ovo je podstrek da naredne godine u sklopu ove manifestacije ili izvan nje napravimo oldtimer skup sa stotinu automobila koji bi došli iz nekoliko europskih zemlja, jer jednostavno Živinice zaslužuju takav skup,a mi imamo dobre veze sa ljubiteljima oldtimera širom svijeta.“

Bila je ovo izložba koja je probudila uspomene i upoznala mlade naraštaje sa automobilima koji su nekada bili sastavni dio svakodnevnog života. Neki su se čudili kako su baš tim malenim Fićom stizali do mora, a neki rekoše da su rođeni u Fići, da im je to prvi automobil ili prva ljubav. Nakon ove izložbe članovi Oldtimer kluba Živinice će se narednog vikenda pojaviti na dva oldtimer sureta; na Prvom oldtimer skupu u Kaknju, i na najstarijim oldtimer susretima u BIH u organizaciji OTK Posavac u Orašju.

(TIP)