Foto: Trgovinska savjetnica Austrijske ambasade u BiH, Martha Suda sastala se sa gradonačelnikom Tuzle

Trgovinska savjetnica Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini posjetila je u petak gradonačelnika Tuzle, dr. sc Zijada Lugavića. Sastanak je protekao u znaku prijateljskih razgovora i razmjene ideja o unapređenju saradnje između Tuzle i Austrije.

Razgovaralo se o ekonomskoj situaciji, investicijama, kao i drugim temama i oblastima i to: “Novim tehnologijama i digitalnoj tranziciji, privredi, kvalitetu života, energetskoj efikasnosti, te mladim”. Gradonačelnik Lugavić upoznao je savjetnicu Marthu o aktuelnim ekonomskim prilikama u gradu, te naglasio važnost privlačenja stranih investicija za dalji razvoj Tuzle.

Razgovaralo se o manifestaciji b2b susreta privrednika Austrije i Bosne i Hercegovine u oblasti proizvodnje plastike i metala koja treba da se održi u Tuzli 18.10.2024. godine. Cilj ove manifestacije bi bio umrežavanje privrednika ove dvije države, te razmjena iskustava i prezentacija trendova.

Takođe, se razgovaralo i o predstojećem poslovnom samitu 2024. regije Dunava na kome je planirano i učešće predstavnika Bosne i Hercegovine, s ciljem razmjene iskustava u oblastima tretmana otpadnih voda, upravljanja otpadom, recikliranja, komunalne infrastrukture i kružne ekonomije.

Takođe će biti predstavljeni i najbolji primjeri iz Austrije.

Gradonačelnik Lugavić izrazio je zadovoljstvo posjetom Trgovinske savjetnice Martha Suda i istakao važnost međunarodne saradnje za razvoj lokalne zajednice. Trgovinska savjetnica Martha Suda naglasila je da Republika Austrija vidi Tuzlu kao važnog partnera u regiji te da će i dalje raditi na podršci projektima koji doprinose ekonomskom i obrazovnom napretku grada.

(TIP)