Foto: Ova brza jela s tjesteninom pripremat ćete još sto puta, genijalna su

Jela s tjesteninom među najpopularnijima su u svijetu, a i nama su draga – u svako doba godine. Svejedno, ljeti je priprema ovakvih brzih jela savršena jer ne oduzima previše vremena, a uvijek se svide baš svima za stolom, pa ih upravo zato ovih dana biramo najčešće.

“Od jednostavnih špageta do složenijih pečenih jela, tjestenina je brza, jednostavna, zdrava, hranjiva i svestrana. Tjestenina je obrok za sebe i većina recepata ne zahtijeva dugotrajnu pripremu, što znači da ručak ili večeru možete staviti na stol u samo nekoliko minuta”, pojasnio je jednom prilikom popularni Jamie Oliver, britanski kralj talijanske kuhinje.

Zašto je bitno da koristite kvalitetnu tjesteninu i kakve veze s tim ima vrijeme kuhanja? Općenito, vrijeme kuhanja tjestenine varira između 7 i 13 minuta, ovisno o njenom obliku. Vrijeme kuhanja je naznačeno na pakiranju i to je vrijeme kuhanja kojeg bi se bilo dobro pridržavati. Ako se tjestenina dovršava u tavi zajedno s umakom, kuhanje se obično zaustavlja minutu ili dvije ranije nego što je navedeno na pakiranju.

Kvalitetna tjestenina, poput one brenda Koleda, bit će al dente, što znači da ima dobru teksturu i da neće ostavljati dojam kao da je premekana ili se pak raspada. Uz to, savršenog je okusa, pa će se savršeno slagati s raznim umacima. Imamo tri savršena recepta koja će vam dobro doći kad god poželite pojesti nešto fino, brzo i jednostavno. Pronađite ih u nastavku.

Brzi rezanci s pestom

Ovo je jelo jedno od najbržih jela koja postoje, a s kod kuće pripremljenim pestom je prava delicija koje se nećete sramiti ni pred gostima. Za brzu varijantu tu je uvijek kupovni umak, no mi vam predlažemo da si date malo truda jer, uz ovu prefinu tjesteninu s jajima, domaći će se pesto uklopiti savršeno.

Sastojci:

  • 400 g Koleda širokih rezanaca s jajima
  • 150 g svježih listova bosiljka
  • 3 režnja češnjaka
  • 3 žlice pinjola (ili oraha ili badema)
  • 100 g svježe ribanog parmezana
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 50 ml maslinovog ulja

Za pripremu pesta pomiješajte bosiljak, češnjak, pinjole i parmezan u zdjeli multipraktika, začinite solju i paprom po ukusu. Dok multipraktik radi, dodajte maslinovo ulje u laganom mlazu dok sve skupa ne postane emulgirano. Ono što ne potrošite odmah, čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.

U slanoj vodi skuhajte rezance po uputama na pakiranju, pa pomiješajte s pestom.

Nekoliko savjeta za još bolji rezultat

1. Kako bi jelo bilo što ukusnije, koristite svježe namirnice koje će se savršeno uklopiti uz kvalitetnu tjesteninu s jajima – svježe začinsko bilje i malo truda za domaći pesto isplatit će se višestruko jednom kad probate finalni rezultat.

2. Umjesto pinjola, za pesto slobodno koristite i neke druge orašaste plodove, kao što su orasi ili pak bademi. Sir nikako nemojte izostaviti jer on daje slanu notu i blagu pikantnost te uravnotežuje okuse u jelu.

3. Sve dovršite kvalitetnim maslinovim uljem.

Tjestenina “oženi me”

Posljednjih godinu-dvije na društvenim mrežama hit je tzv. “marry me” tjestenina, odnosno ona za koju ljudi tvrde da je tako dobra da će osoba koja je proba kuhara/icu iste sekunde oženiti. Riječ je o varijanti otprije popularne tjestenine s votka-umakom, a mnogi uživaju u ovom vrlo bogatom i kremastom umaku od rajčice i vrhnja. Ako ste već u braku, pazite kome ćete je spremiti, a vi slobodni – eto recepta u nastavku.

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • ½ glavice crvenog luka
  • sitno nasjeckana 3 režnja češnjaka
  • 100 g koncentrata rajčice
  • 100 ml slatkog ili vrhnja za kuhanje
  • 200 g Koleda makarona
  • 50 g ribanog parmezana 
  • šaka listova bosiljka, za posluživanje
  • sol, papar

Zagrijte ulje u velikoj tavi pa dodajte sjeckani luk i veliki prstohvat soli. Lagano dinstajte 10 minuta ili dok ne omekša i postane proziran. Dodajte češnjak (i čili pahuljice ako želite ljuću verziju) i dinstajte uz miješanje da pusti miris, oko pola minute. Umiješajte koncentrat rajčice, kratko propržite i na kraju ulijte vrhnje koje morate dobro umiješati, pa maknite s vatre i kratko ostavite sa strane.

Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Ocijedite i sačuvajte 150 ml vode od kuhanja koja će umaku dati svilenkastu teksturu. Dodajte vodu od kuhanja tjestenine u umak od rajčice, zatim dodajte tjesteninu i parmezan, miješajući sve zajedno na laganoj vatri dok se dobro ne sjedini. Poslužite s dodatkom parmezana, svježe mljevenim crnim paprom i listovima svježeg bosiljka.

Nekoliko savjeta za još bolji rezultat

1. U umak dodajte nasjeckane sušene rajčice za jači okus. Slobodno se poigrajte još nekim začinima, ali i ljutinom. Čili papričice, bilo svježe ili pak one sušene, dat će mali “kick” koji će onima koji vole pikantnu hranu izvrsno odgovarati.

2. Na društvenim mrežama se uz ovo jelo sve češće može vidjeti kako ljudi serviraju i grilanu ili pak piletinu paniranu u krušnim mrvicama i parmezanu. Odlučite sami treba li vam uz tjesteninu i malo mesa, pa upotpunite jelo mesom (posebno će biti zahvalni oni kojima nijedan obrok ne može proći bez makar komadića mesa).

Zapečeni kremasti pužići s cvjetačom

Zapečenu tjesteninu svi vole, a nije loše ubaciti malo povrća. Ovo će vam jelo brzo postati omiljeno, a garantiramo kako će se svidjeti i klincima koji će tražiti još.

Sastojci:

  • 500 g cvjetače
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 500 g Koleda tjestenine u obliku pužića
  • 4 žlice maslaca
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 200 g ribane goude ili mozzarelle
  • sol, papar

Zagrijte pećnicu na 200°C. Cvjetove cvjetače narežite na komade veličine zalogaja i termički obradite, a mi vam na izbor dajemo pečenje u pećnici oko pola sata (dobro posoljeno i preliveno maslinovim uljem) ili pak blanširanje u dobro posoljenoj vodi, dok cvjetača ne omekša.

Dok se cvjetača peče, skuhajte tjesteninu tri minute kraće od uputa na pakiranju jer će se dodatno peći u pećnici s umakom. Napravite bešamel tako da otopite maslac i na njemu popržite brašno, a zatim ulijete zagrijano mlijeko i žustro miješate do kremaste konzistencije. Posolite i popaprite.

Pomiješajte ocijeđenu tjesteninu s bešamel umakom, pečenom ili blanširanom cvjetačom i naribanim sirom. Prebacite u posudu za pečenje, na vrh pospite još sira te stavite u zagrijanu pećnicu da se peče 15-ak minuta. Poslužite dok je još toplo.

Nekoliko savjeta za još bolji rezultat

1. Možete koristiti bilo koji oblik tjestenine, no najbolje bi bilo da je kraća i ima udubine, kako bi umak mogao prožeti jelo i kako bi se sve ljepše povezalo. Osim Koleda pužića, predlažemo i njihova svrdla, školjke te makarone.

2. Uz cvjetaču možete ubaciti još povrća po želji – odlično će se uklopiti i brokula, ali i grašak, mrkva, pa čak i zeleno lisnato povrće poput špinata ili pak kelja koji možete nasjeckati na trakice i kratko blanširati prije dodavanja u tjesteninu i pečenja. 

3. U umak možete dodati razne začine po želji, od svježeg začinskog bilja do svojih omiljenih mješavina, no nemojte pretjerati kako ne biste zakamuflirali okus prefine Koleda tjestenine koja se priprema od jaja.

4. Kad je u pitanju sir, osim nekog topljivog koji će jelo učiniti slasnim nalik klasičnom američkom mac&cheeseu, slobodno koristite i još neki sir po želji, bilo da je to zreliji cheddar ili pak parmezan koji će jelu dati neodoljivu, hrskavu koricu.

View this post on Instagram

A post shared by Koleda tjestenina (@koleda_tjestenina)

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Shutterstock/Nina Mrvica)