Državna imovina na Jahorini uknjižena uprkos odluci Ustavnog suda

Nepokretna državna imovina dugo je predmet sporenja u BiH.

Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove entiteta Republika Srpska upisala je vlasništvo nad nekretninama na Jahorini, unatoč odluci Ustavnog suda BiH.

Vlasništvo je upisano na tvrtku Drvo-export SNSD-ovog vijećnika Srđana Klječanina Rufija. Zemljište je kupio od vlade RS-a u januaru, a Ustavni sud BiH je ranije ovog mjeseca poništio ugovor, jer je riječ o državnoj imovini.

Iz resornog entitetskog ministarstva kažu – aktivnosti vezane uz prijenos vlasništva provedene su prije odluke Ustavnog suda.

Entiteti žele državnu imovinu

Nepokretna državna imovina dugo je predmet sporenja u BiH. Narodna skupština RS-a usvojila je u decembru 2022. Zakon o nepokretnoj imovini, što su neki protumačili kao opasan pokušaj da se promijeni ustavnopravno uređenje Bosne i Hercegovine i ispune ratni ciljevi o podjeli zemlje iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Prema tom zakonu RS-a, nepokretna imovina koju koriste vlasti RS-a, jedinice lokalne samouprave u tom entitetu, javna preduzeća, javne ustanove i druge službe koje je osnovao entitet RS, “po sili zakona” pripada njima, a ne državi Bosni i Hercegovini.

Ustavni sud BiH osporava takve entitetske zakone i tumači da entiteti nemaju ustavnu nadležnost za regulisanje pitanja državne imovne, jer je riječ o nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Raspolaganje imovinom koja je pripala državi Bosni i Hercegovini u procesu raspodjele imovine među bivšim republikama socijalističke Jugoslavije zabranjeno je od 2005. godine. Tu je odluku nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown. Riječ je vodama, šumama, vojnim i drugim objektima kao i drugoj imovini koju je naslijedila Bosna i Hercegovina nakon raspada Jugoslavije 1990-ih.

Odluka je na snazi sve dok ne bude usvojen novi zakon “kojim se uređuje provođenje kriterijuma koji će se primjenjivati za utvrđivanje imovine koja je u vlasništvu Bosne i Hercegovine, entiteta Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta”.

Različiti interesi doveli su do toga da takav zakon nije usvojen do danas.

(TIP/Izvor: Al Jazeera)