GO SDP Tuzla: ‘Sretan vam Dan ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašizma’

27. juli predstavlja jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Tog datuma, 1941. godine, narodi Bosne i Hercegovine su započeli oružanu borbu protiv okupatora i domaćih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata, čime su se svrstali na stranu najvažnije civilizacijske tekovine, na stranu antifašizma, navode iz GO SDP Tuzla.

˝Obilježavajući 27. juli, ne smijemo zaboraviti činjenicu da su partizanska borba i njihovi ideali rezultirali slobodom i obnovom državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. U antifašističkoj borbi svih naroda i narodnosti u periodu 1941.-1945. Bosna i Hercegovina je ponovo rođena. Uz herojsku borbu protiv fašista, svi antifašisti, predvođeni Josipom Brozom Titom, svojom vojnom i političkom borbom uspjeli su organizirati i zasjedanja ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a. Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina razvijala se i trajala u AVNOJ-evskim granicama pola stoljeća, da bi nakon referenduma 1.3.1992. godine, međunarodna zajednica, predvođena velikim antifašističkim silama, priznala Bosnu i Hercegovinu upravo u njenim antifašističkim, AVNOJ-evskim granicama˝, saopštili su.

Prema njihovim riječima, Tuzla je uvijek bila i ostala grad antifašizma.

˝Ako su naši djedovi i očevi imali snage prije više od 80 godina da se odupru tada najopasnijoj fašističkoj sili na svijetu, ako su mnogi od nas, naši sinovi i kćeri, naši prijatelji, imali hrabrosti 1992. da se odupru novom fašizmu u Evropi, mi koji baštinimo rezultate njihove antifašističke borbe smo ti koji nosimo odgovornost borbe protiv svih oblika fašizma i stalnog, neprekidnog njegovanja svih vrijednosti antifašizma.Slava slobodarske i antifašističke Tuzle i njenih oslobodilaca, slava boraca, heroja i građana ovog kraja ne pripada samo prošlosti. Ona je dio sadašnjosti i budućnosti svih nas i budućih naraštaja. Kao što se i sva civilizovana društva ponose antifašizmom i njeguju njegove univerzalne vrijednosti, tako se i Tuzla odavno svrstala na pozitivnu stranu historije i pokazala da nikada neće odustati od antifašizma˝, saopštili su.

Cijeneći da su ideje antifašista iz 1941. godine, ideje slobode, jednakosti i socijalne pravde, univerzalne ideje kojima stremi najveći broj građana i građanki civilizovanog svijeta, Bosne i Hercegovine i Tuzle, Gradski odbor Socijaldemokratke partije BiH Tuzla, nastavlja svoju tradiciju njegovanja vrijednosti antifašizma i sa ponosom i ove godine obilježava ovaj značajni datum.

˝Tim povodom, Gradski odbor SDP BiH Tuzla će u subotu, 27.7.2024. u 11 sati odati poštovanje i položiti cvijeće na spomen obilježje Josipu Brozu Titu i antifašističkim borcima Drugog svjetskog rata, na Slanoj banji. Sretan Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma! Smrt fašizmu, sloboda narodu˝, istakli su iz GO SDP Tuzla.

(TIP/Foto: Ilustracija)