Banovići: “Stare pruge za nova iskustva”

U općini Banovići počele su aktivnosti na realizaciji projekta pod nazivom “Stare pruge za nova iskustva”, a koji se realizira u suradnji sa partnerima i u sklopu programa prekogranične suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Trenutno se izvode građevinski radovi na zgradi „Samačka“, odnosno uređuje se unutrašnji dio zgrade – prostor za multimedijalnu salu i salu za muzejsku postavku, prostor za suvenirnicu i soba za virtualnu realnost.  Vrijednost radova je 58 hiljada 675 konvertibilnih maraka  i finansiraju ih Europska unija i općina Banovići. Radove izvodi firma „Tanović“ d.o.o. Banovići. Nakon završetka građevinske faze pristupit će se nabavci namještaja i planirane opreme za multimedijalnu prezentaciju.

Kroz projekat „Stare pruge za novu suradnju i iskustvo“ općina Banovići trebala bi dobiti jedan novi, inovativni turistički proizvod. Građani i svi oni koji posjete Banoviće na jednom će mjestu, kroz multimedijalnu prezentaciju, moći upoznati historijat Općine, RMU Banovići i popularnog banovićkog „Ćire“. U pitanju je prva faza realizacije projekta u okviru kojeg će se radi i na integraciji turističke prekogranične ponude virtuelnim povezivanjem Banovića i Požege (Srbija) uskotračnom prugom, te na uspostavljanju regionalnog turističkog klastera. Krajnji rok za njegovu implementaciju je maj 2025. godine.

(TIP)