Cijene na Jadranu: Da li je hrvatsko primorje i dalje (pre)skupo?

Jedno do najčešćih pitanja tokom ljeta je “kakve su cijene na moru?” Ove godine priča o “preskupoj hrvatskoj obali” ne stoji baš sasvim, jer su cijene uglavnom ostale na nivou prošlogodišnjih piše N1 Srbija.

Skok cijena u Hrvatskoj prošle godine bio je vezan prije svega za prelazak sa kune na euro, što je bio trend u svim zemljama koje su uvele jedinstvenu evropsku valutu. U nastavku teksta možete pogledati cene na ostrvima Brač i Lošinj.

U većini kafića i restorana cijena domaće kafe kreće se od 1,5 do 2,5 eura. Espreso je između 1,2 i 2,5 eura, dok se kapućino na rivi u Malom Lošinju može popiti i za manje od dva eura.

N1 SRBIJA

Pivo od pola litre košta između tri i šest eura, čaša najjeftinijeg vina je dva i po eura, dok je najniža cijena žestokog pića u kafićima 1,8 eura. Sokovi su od 2,5 do pet eura, flašica vode od dva do četiri eura, a ljubitelji koktela moraju da izdvoje između pet i 11 eura po jednom piću.

Pice i paste koštaju između osam i 15 eura, s tim što se parče pice može pojesti i „s nogu“ za 2,6 eura. Salate su oko deset eura, a porcija roštilja je između devet i 16 eura.

Cijena lignji varira od restorana do restorana i kreće se od 11 do čak 28 eura, kilogram očišćene ribe prve klase je između 65 i 85 eura, dok je porcija orade ili brancina od 13 do 25 eura. Hobotnicu možete pojesti već za 16 eura, dagnje na buzaru za 11, a škampe za 24 eura.

U jednom od poznatijih restorana na Braču, porcija ribe, težine između 300 i 400 grama košta između 20 i 25 eura. U pitanju je svježa riba, dio ulovljen, a dio uzgajan na Jadranu. Razne vrste rižota, plata u kojoj ima i ribe, hladna i topla predjela kreću se od 10 do 20 eura.

U restoranima je čaša vina je između 2,5 i šest evra. U slučaju da restoran ima vino kuće, litar je uglavnom oko 20 evra, a može se uzeti i na čašu, kao i na pola litra.

Dobar odnos cijene i kvaliteta imaju ribarnice koje uslužno peku ribu, pa tako u zavisnosti od vrste ribe kilogram košta od 25 do 50 eura, poput orade, brancina, oslića, sabljarke, srdele, a u ponudi su još gambori, kozice, lignje, hobotnice…

Dvije ležaljke i suncobran od 12 eura dnevno, u ponudi i baldahini

Iznajmljivanje suncobrana ili ležaljke na jednoj od najpoznatijih plaža na svijetu, „Zlatnom ratu“, košta po 13 eura za dan. Nepisano je pravilo da se na toj plaži poslije 16 časova korištenje ležaljke i suncobrana ne naplaćuje.

„Problem“ za razvoj posla sa suncobranima jeste i činjenica da je na plažama Jadrana dosta zimzelenog drveća koje daje najbolju hladovinu. Kreveti sa baldahinima na Braču koštaju u prosjeku oko 40 eura dnevno, dok se na lošinjskim kupalištima dvije ležaljke i suncobran mogu iznajmiti već po ceni od 12 eura.

Kugla sladoleda u većini poslastičarnica košta između 2,5 i tri eura. Kugle su velike, a kod nekih poslastičara kugle sladoleda za djecu imaju nižu cenu – dva eura.

U prodavnicama je flaša vode od 1,5 litra između 0,39 i 1,05 eura, a hljeb se može kupiti za jedan euro, koliko košta i litar najjeftinijeg mlijeka. Litar jogurta je od dva do 2,5 eura, cijena jaja je između 0,25 i 0,35 eura po komadu, dok je kačkavalj od 7,50 do 22 eura po kilogramu. Mortadela košta između osam i 12 eura, najniža cijena šunke je sedam eura, čajne kobasice deset, a pršuta 15 eura. Pakovanje kafe od 200 grama može da se kupi već po ceni od 1,7 eura.

(TIP/Izvor: N1 Srbija)

  1. Работал в Центре судебной экспертизы (в прошлом Казахской научно-исследовательский институт судебных экспертиз) с 1977 года, имею почетные грамоты за заслуги…

  2. Решение судопроизводства по гражданским и уголовным делам, органов военной прокуратуры часто принимается на основании выводов судебной пожарно-технической экспертизы. Моя экспертная…