EURO 2024: Rasplet grupa E i F, posljednji putnici u osminu finala

U okviru Evropskog fudbalskog prvenstva koje se održava u Njemačkoj, danas nas očekuje rasplet Grupa E i F. U 18h igraju Slovačka – Rumunija na Frankfurt stadionu, te Belgija – Ukrajina na stadionu u Štutgartu, a od 21h snage će odmjeriti Češka i Turska na Volkspark stadionu u Hamburgu, kao i Gruzija i Portugal u Aufšalke Areni. U programima BHRT-a možete pratiti direktan prenos mečeva Belgija – Ukrajina (18h) i Gruzija – Portugal (21h).

Ludnica u Grupi E – svi po tri boda

Grupa E jedina je na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Njemačkoj gdje su sve četiri momčadi uoči posljednjeg kola na tri boda. To treće kolo donosi nam danas od 18 sati dvoboje Slovačke i Rumunije te Belgije i Ukrajine, nakon kojih ćemo saznati putnike u osminu finala iz ove grupe.

Uoči posljednjeg kola Rumunija i Belgija imaju gol razliku +1, Slovačka je na nuli, a Ukrajinci na minus dva. Glasno se priča da bi Slovaci i Rumuni mogli dogovoriti remi jer bi to značilo da obje reprezentacije idu u osminu finala. 

Slovaci su samo na dva velika takmičenja prošli prvi krug, a bilo je to na Svjetskom prvenstvu 2010. godine, te na EP 2016., dok bi Rumunima ovo bilo drugi put u istoriji, nakon Eura 2000. godine.

Slovačka u prethodnih osam utakmica nikad nije dobila Rumuniju, uz četiri poraza, četiri dvoboja su završila bez remija.

Belgija i Ukrajina igraće prvi put u istoriji, a zanimljivo da Crveni vragovi nisu izgubili posljednju utakmicu na posljednjih šest velikih takmičenja, uz pet pobjeda imaju jedan remi.

Takođe nisu izgubili posljednje 22 utakmice kada su protiv nekoga igrali prvi put. Nisu tu ni Ukrajinci loši, izgubili su samo takvu jednu utakmicu od posljednjih 11.

Ronaldo pred velikim jubilejom, Turska na Euru nikad nije izgubila od Češke

Danas od 21 sat će se utakmicama Portugala i Gruzije te Češke i Turske u grupi F kompletirati prvi krug Evropskog fudbalskog prvenstva u Njemačkoj.

Portugal je već ranije osigurao prvo mjesto u toj skupini pa Roberto Martinez može odmoriti glavne snage protiv Gruzije. Veliki jubilej mogao bi imati Kristijano Ronaldo, ako zaigra, jer bila bi mu to 50. utakmica na velikim takmičenjima.

Ove dvije reprezentacije igrale su samo jednom, u maju 2008. godine, kada su Portugalci slavili 2:0.

U drugom dvoboju grupe Turskoj je dovoljan bod protiv Češke kako bi osigurala drugo mjesto u grupi. Zanimljivo, u oba prethodna dvoboja na evropskim prvenstvima slavila je Turska, 2008. godine završilo je 3:2, a osam godina kasnije 2:0.

Ni u posljednjih dvobojima Česima ne ide, Turci su, naime, dobili posljednja tri dvoboja.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Foto: UEFA)