Video: Politički vrh RS-a odbacuje Rezoluciju UN-a i predlaže razdruživanje RS-a i FBiH

Generalna skupština UN-a usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici sa 84 glasa ZA. Bilo je 19 glasova protiv, a suzdržanih 68. Predstavnica Njemačke koja je inicijator Rezolucije istakla je da se Rezolucijom nastoji jačati pomirenje, a cilj je da se potvrdi humanost svih međunarodnih organizacija. Rezolucijom se 11. juli proglašava međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, ali i bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida, te osuđuju postupci koji veličaju osuđene ratne zločince.

Istakla je i da su prije usvajanja izrečene mnoge neistine o Rezoluciji te ponovila da Rezolucija nije usmjerena ni protiv koga.

Dok se srbijanski predsjednik pitao zašto sada i šta je cilj rezolucije, brojni su govornici u obraćanju osudili počinjenjeni genocid u Srebrenici, ali su pri glasanju bili ili protiv ili suzdržani.

Ni dan kasnije ne stišavaju se reakcije. Posebno od vlasti u Republici Srpskoj. Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je kako ova rezolucija najviše štete donosi samoj BiH te da će odnosi u BiH biti otežani i gotovo nemogući. 

I Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, sličnog je stava. 

“Nisu uspjeli imati natopolovičnu većinu. Glasovale su 84 za, a blizu 110 zemalja je bilo protiv ili suzdržano. Bez obzira što će oni sada reći, demokratski broj kaže da im je propala rezolucija i da ovo nije nešto što što su podržali Ujedinjeni narodi”, rekao je Dodik. 

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković je istaknuo da ga posebno iritira što se od ove Rezolucije želi napraviti da se 11. juli u svijetu općenito obilježava kao dan genocida. 

“U narednim godinama treba da bude izjednačeno da je genocid i pojam za genocid 11. juli i Srebrenica. To ne možemo prihvatiti”, rekao je Višković. 

Osim političkog vrha niz je i drugih reakcija u RS-u koje su na istom tragu. Na sjednici Vlade RS koja je održana u Srebrenici predloženo je upravo ovim povodom sporazum o mirnom razdruživanju koji bi Republika Srpska Federaciji uputila u roku 30 dana. 

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autor: Vladimir Šušak)

Komentar

  • Tuzlak says:

    Genocidaši znaju samo za jezik sile. Spremni smo. Živjela RBiH!

Komentari su zatvoreni.