Dodik nakon sjednice Vlade: Od negiranja do snimanja filma o Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Vlada Srpske formirati komisiju koja će obaviti dijalog sa svim nacionalnim grupama u Srebrenici, kako bi se u ovoj opštini odredio jedan datum u godini koji bi obilježavao stradanje svih.

“Tog datuma bi se obilježavao stradanje svih, bez obzira na nacionalnost, odnosno i Bošnjaka i Srba, ali i drugih koji su stradali u Srebrenici”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Srpske u Srebrenici.
 
Predsjednik Republike  Srpske je najavio da će u ovoj godini početi, a u idućoj će biti završeno snimanje jednog snažnog dokumentarno-igranog filma o stradanju u Srebrnici.

Sjednici vlade Republike Srpske su osim predsjednika tog entiteta, prisustvovali ministri iz RS u Vijeću ministara BiH, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica Birča i Podrinja. Sjednica vlade RS u Srebrenici zakazana je povodom današnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.

U Srebrenici je od sinoć uočljivo pojačano prisustvo policije sa dugim cijevima, a na ulicama se mogu vidjeti oklopna vozila.

Prije dolaska u Srebrenicu Dodik je sa delegacijom posjetio Bratunac gdje su položili vijence na lokalnom groblju. U Srebrenicu je danas došao i Nerin Dizdar, ministar raseljenih osoba i izbeglica u Federaciji BiH da, kako je rekao, pruži podršku Srebreničanima i da pošalje poruku da usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici nije ničiji poraz osim poraza genocidnih politika, a i onih koji genocid negiraju.

“Želimo da iz Srebrenice pošaljemo poruku sunarodnicima i sugrađanima iz reda srpskog naroda da je ovo dobar dan za sve i da se na ovaj dan ljudi oslobađaju tereta i okova i da krivica nije kolektivna”, rekao je Dizdar.

On je pozvao “ljude u BiH i Srbiji da otkinu lance politika koji ih stalno guraju u priču da je zločin kolektivni, da su zločinci narodni heroji i da je odustajanje od branjena neodbranjivog njihov poraz”.

(TIP/Izvor: Beta)