Senzacionalna kuhana piletina: Recept za mekano meso koje se topi u ustima
Skuhajte piletinu u aromatičnom umaku i podarite mesu neodoljivu dubinu okusa. Donosimo vam recept nadahnut kineskom kuhinjom koji je iznimno jednostavan za pripremu, a pruža maksimalan užitak.
Ovaj recept za kuhanu piletinu priprema se u jednom loncu, što olakšava proces čišćenja nakon pripreme. Mekano meso s umakom najbolje bi bilo poslužiti uz kuhanu rižu.
U receptu se koriste tradicionalni kineski sastojci poput umaka od soje, umaka od kamenice i slatkog rižina vina. Riječ je sastojcima koji se mogu pronaći u specijaliziranim azijskim trgovinama ili na internetu. Nemojte ih preskakati – upravo oni garantiraju neponovljiv kulinarski doživljaj.
Sastojci:
- 450 g pilećih zabataka
- 180 ml bijelog vina
- 5-6 shiitake gljiva
- 2 češnja češnjaka
- 2 zvjezdasta anisa
- 2 lovorova lista
- 2 mlada luka
- 1 manji luk
- komadić svježeg đumbira
- biljno ulje za pirjanje
- sol po želji
Za umak:
- 300 ml pilećeg temeljca
- 3 žlice umaka od soje
- 2 žlice umaka od kamenica
- 1,5 žlica šećera
- 1,5 žlica Shaoxing rižina vina
- 1 žlica sezamovog ulja
Priprema:
Ako koristite sušene shiitaki gljive namočite ih u vrućoj vodi oko 30 minuta dok ne omekšaju. Vodu od namočenih gljiva možete iskoristiti i umjesto pilećeg temeljca za kuhanje mesa. Ako koristite svježe gljive – očistite ih, narežite po pola i stavite sa strane.
Pripremite ostatak namirnica – očistite i nasjeckajte luk i mladi luk, narežite svježi đumbir na dvije do tri kriške, a češnjak ogulite i zdrobite.
U manjoj zdjelici pomiješajte sastojke za umak: umak od kamenica, umak od soje, šećer, sezamovo ulje i Shaoxing rižino vino te stavite sa strane.
U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu kratko prepržite pileće zabatke koje ste prethodno nasolili s obje strane. Stavite u zagrijano ulje prvo onu strane piletine s kožicom. Pržite oko jedne minute da se stvori korica, pa okrenite meso i pecite još jednu minutu.
Izvadite piletinu iz lonca i stavite sa strane.
U lonac stavite nasjeckani luk, đumbir, dva zvjezdasta anisa i dva lovorova lista. Pirjajte sve zajedno oko 1-2 minute. Podlijte začine bijelim vinom i postružite kuhačom “okus” s dna lonca. Kuhajte sve zajedno oko dvije minute. Dodajte pileći temeljac, češnjak, shiitake gljive i piletinu u lonac, kao i poseban umak. Piletina bi trebala biti potopljena pod tekućinom. Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi oko 20 minuta. Potom otklopite lonac i nastavite sve zajedno kuhati oko 15 minuta da se meso skuha do kraja, a umak zgusne.
Poslužite meso s nasjeckanim mladim lukom. Prijatno!
(TIP/Izvor: Punkufer.hr/Foto: Shutterstock)
Pa samo će se radno vrijeme produžiti opet...i opet političari ne čitaju zakon...ako se ovo usvoji...mora se mijenjati zakon o…