Međunarodni seminar za profesore i nastavnike engleskog jezika Tuzla English Language Teaching Seminar okupio oko 100 učesnika

Međunarodni seminar za profesore i nastavnike engleskog jezika Tuzla English Language Teaching Seminar – TELTS 2024 okupio je oko 100 učesnika u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Kako je izjavio ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović, engleski jezik je prvi strani jezik za učenika na području TK. Prošle godine su nabavili udžbenike engleskog za sve učenike osnovnih škola na podričju TK, “a druga stvar je da je ovaj seminar jedan prvorazredni događaj u obrazovanju s obzirom s obzirom da naše nastavike i profesore engkeskog jezika uči novim vještinama, a također je jedna dobra platforma za razmjenu iskustava”.

Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove msedrese, istaknuo je značaj ovog događaja ne samo za profesore i nastavnike iz BiH, već čitavog regiona.

Na događaju učestvuje veliki broj profesora, njih više od 100, te imaju priliku da od vrlo stručnih profesora uče nove metode, načine i stilove podučavanja engleskog jezika.

˝Ovdje se radi o predavanjima, odnosno o edukaciji onih koji podučavaju. To je naročito važno u podučju engleskog jezika koji za nove generacije u BiH nije više ni strani jezik, nego se radi o jeziku međunarodne komunikacije˝, kaže Hatunić.

Direktorica Regionalnog ureda za programe engleskog jezika pri američkoj ambasadi u Beogradu Frances Westbrook naglasila je važnost koja se prideje u nasatojanju da se osigura kvaliteta u nastavi engleskog jezika za nastavnike koji predaju taj jezik u školama kako bi u konačnici sami učenici imali potrebne vještine poznavanja engleskog jezika za dalji život i rad.

˝Govorimo o 13. po redu seminaru za profesore engleskog jezika i cilj je da kroz jačanje vještina profesora i nastavnika engleskog jezika omogućimo sticanje vještina mladih ljudi koji će danas-sutra biti na tržištu rada i imali veće šanse za kvalitetnije poslove˝, kazala je ona.

(TIP/Izvor: Fena)