Japanska privatna trkaća staza zapanjujući je podvig inženjerstva

Ovo si mogu priuštiti samo najbogatiji zaljubljenici u automobile.

Ako ste se ikad pitali što znači biti toliko bogat da se bogatstvo mjeri u stotinama milijuna, pa i milijardama eura, ovaj primjer bi mogao biti prozor u taj svijet, u kojem vrijede neka druga mjerila i pravila. 

U pitanju je privatna trkaća staza dovršena prošle godine u Japanu, nedaleko od Tokija. Privatna staza s pogledom na velebnu planinu Fuji i tokijski zaljev s druge strane otvorena je u srpnju prošle godine na svečanosti koju su uveličali najatraktivniji automobili na otoku. 

Stazu dugu 3500 metara osobno je posjetio Tim Brown iz Top Geara te se provozao u svojem automobilu snova – posuđenom Porscheu 911 GT3 RS. Magarigawa je prva privatna trkaća staza u Aziji, a točna pozicija je prefektura Chiba, na sat vremena vožnje od Tokija. Ima 22 zavoja, 20 posto staze je na usponu, a 16 posto ima blagu nizbrdicu, uz čak 800 metara dugu ravnu dionicu.

Za osmišljavanje i izgradnju staze angažirani su vodeći stručnjaci u ovom području, tim za dizajn F1 staza u tvrtki Tilke Engineers and Architects. 

Pristup stazi imaju samo članovi ekskluzivnog kluba, a njima su na raspolaganju i svi prateći sadržaji. Na stazi se nalazi servisni centar s timom mehaničara, dok prateći objekt nudi potpunu uslugu, od okrepe i noćenja do mjesta za vježbanje i opuštanje. 

Vlasnik je navodno želio na stazu dovesti suprugu i dvije kćeri. Kako nije uspio naći dovoljno zanimljivu stazu, odlučio je napraviti svoju. I upravo zato ova staza nudi brojne zabavne sadržaje, pa i karaoke disko, park za pse i igralište. 

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Magarigawa Club)