Bećirović-Juratović: Njemačka snažno stoji uz evropski i evroatlantski put BiH

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa zastupnikom u Bundestagu (SPD) Josipom Juratovićem u sklopu intenzivnih aktivnosti s ciljem otvaranja pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom.

Razgovarano je o EU perspektivi naše zemlje, reformskim procesima i aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu. Dr. Bećirović je izrazio nadu da će EU u martu donijeti odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, što bi dodatno uticalo na provedbu suštinskih reformi. Također, rekao je da je važno naglasiti i da je sigurnost EU neodvojiva od sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Zastupnik u Bundestagu Josip Juratović je naglasio da integracija Zapadnog Balkana u EU, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, važna i iz sigurnosnih razloga, kako Zapadnog Balkana tako i cjelokupne EU. Između ostalog, naglasio je da je funkcionalno pravosuđe jedan od ključnih uslova na putu ka EU.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović zahvalio se zastupniku Juratoviću na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na njenom evropskom i evroatlantskom putu. On je naglasio da se zastupnik Juratović više puta dokazao kao prijatelj Bosne i Hercegovine, te da svojim političkim djelovanjem nastoji da Savezna Republika Njemačka ima snažan fokus na dešavanja u našoj zemlji.

Zastupnik u Bundestagu Josip Juratović poručio je da je SR Njemačka pouzdan i snažan partner Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO-u, što je pokazano i tokom više susreta najviših zvaničnika SR Njemačke s članom Predsjedništva BiH dr. Denisom Bećirovićem.

Tokom razgovora istaknuta je važnost produbljivanja saradnje Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.

Sagovornici su razgovarali i o nedavnom Kongresu SPD-a Njemačke na kojem je član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a BiH dr. Denis Bećirović prisustvovao na  poziv Socijaldemokratske partije Njemačke. Dr. Bećirović je rekao da je veoma važna, posebno za jugoistok Evrope, poruka kancelara SR Njemačke Olafa Šolca (Olaf Scholz) na Kongresu u Berlinu da svima treba biti jasno da se granice u Evropi više ne smiju mijenjati silom.

(TIP)

Komentar

  • 🔄 Transfer 34 765 Dollars. Gо tо withdrаwаl > https://forms.yandex.com/cloud/65db1184c09c022df5cfba72?hs=0c1f4d1a61f17a14ef3673ef2b8e321e& 🔄 says:

    v91qhx

Komentari su zatvoreni.