Foto/Građani na ulicama Tuzle: Mirna šetnja za Amru Kahrimanović, traže se ostavke

U Tuzli je u subotu održan novi protest zbog ubistva Amre Kahrimanović koju je svirepo usmrtio policijski službenik Uprave policije MUP-a TK Elvis Ćustendil iz službenog pištolja. Mirnom protestnom šetnjom građani su ponovno zatražiti ostavke ‘odgovornih’.

Foto: Meta/Merima Džubur Grbić

Građani su nosili transparetne na kojima piše: “Ostavke!” “Ne smijemo dozvoliti da nas ikada više nijedan policajac usmrti”; “30 godina bez ljekarskog pregleda, da li vas je sramota?”; Pištaljkem proizvode buku, objavila je N1.

Sin Amre Kahrimanović pročitao zahtjev za smjenu ministra i direktora MUP-a TK

Traži se zakazivanje hitne sjednice Skupštine TK u roku od 15 dana i ponovno stavljanje na dnevni red zahtjeva za smjenu ministra unutrašnjih poslova TK Hajrudina Mehanovića (SDA) zbog sistemskih propusta. Također, traži se i smjena direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana.

Foto: Meta/Senada Karajbić

Damir Hodžić, sin Amre Kahrimanović podsjetio je da je ubica počinio ubistvo službenim pištoljem koji je trebao biti odloženom u MUP-u jer je bio na godišnjem odmoru.

“Sistemski propusti u radu instiucija direktno su uticali na počinjenje zločina i zbog svega navedenog građani Tuzle i mi kao porodica pokrećemo građansku inciijativu”, rekao je Amrin sin i dodao: “Molim sve, ovo je dostojanstvena i mirna šetnja. Molim sve prisutne da se suzdrže od bilo kakvih incidenata. Ovo mora da prođe dostojanstveno, kako bi moja majka željela˝, rekao je Hodžić.

Foto: Meta/Senada Karajbić

U Tuzli žene Gračanice, Gradačca, Lukavca, pridružio se i veliki broj muškaraca: ‘Pitamo vlasti je li ih stid? Postali smo bruka BiH

Aktivstikinja za ljudska prava Mira Vilušić kazala je da su na protestu i predstavnice iz Lukavca, Gradačca, Gračanice i Tuzle koje dugo vremena rade na problemu nasilja nad ženama.

“Dugo vremena protestujemo, ali bez ogromnog uspjeha. Ako se ne napravi preokret i iskorak, padamo u živo blato. Prvi put nam se u ovolikom broju pridružili muškarci i prvi put imamo ovoliku zainteresovanost stanovništva. Ali vlast je očito odvojeno od običnih ljudi, imaju samo svoj cilj koji je skroz u neskladu s potreba stanovništva, a kažu da rade za nas “, kazala je za N1.

Brat ubijene Amre: ‘Dok god budem imao daha borit ću se. Ili ću se izboriti ili umrijeti...’

Nedžad Kahrimanović, brat ubijene Amre rekao je kako ovo nije borba od minute, nego duga i teška borba sa koruptivnim sistemom.

“Skupštinom TK, Vladom TK, MUP-om TK i politilčkom nedonoščadi. Ovo je borba samo nas dvojice, niko ne stoji iza toga. Finansijski, duhovno i svakako stojimo iza toga. Ne postoji nikakva politička borba već borba za satisfakciju života moje sestre koja je ubijena rukom države, MUP-a, zločinca, rukom ministra MUP-a TK koji nemaju nikakvo dostojanstvo, direktora policije…”, rekao je Nedžad.

Kazao je kako kod poslanika koji su glasali protiv smjene nadležnih nemaju ljudskosti u sebi već samo bahatost i borbu za fotelje.

“Borba ne prestaje. Nema predaje. Balašević je rekao ‘krivi smo mi, što smo ih slušali’. To je maširenija s kojom mi građani se moramo izboriti. Ili ću se izboriti ili ću umrijeti. Ovo nije borba od minute ni sata. Dok god budem imao daha borit ću se da ode ministar TK, direktor policije i svi u lancu. Naša borba počinje za nezaborav Amre”, rekao je Kahrimanović za N1.

Podsjećamo, u četvrtak je održana sjednica hitnog karaktera Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj nije usvojen zaključak u kome se tražilo da ministar MUP-a TK Mehanović preuzme političku odgovornost i podnese ostavku i da ukoliko to ne učini, da premijer TK pokrene njegovu smjenu. Također, nije usvojen zaključak da članovi Nezavisnog odbora koji vrši nadzor nad radom Uprave policije podnesu ostavke.  

(TIP)