U Tuzli obilježena godišnjica radničkih protesta – Gdje smo nakon 10 godina?

Sindikat solidarnosti u Tuzli je dostojanstveno i na miran način obilježio 10. godišnjicu radničkih protesta, poznatijih kao “februarska revolucija”. Val socijalnih protesta tada je zahvatio sve veće gradove u našoj zemlji.

Radnički protesti počeli su 5. februara u Tuzli, ispred zgrade “Sodaso”, gdje je tada bila smještena vlada Tuzlanskog kantona. Nakon toga proširilo se i u ostalim gradovima BiH. 

Na hiljade građana izašlo je na ulice tražeći svoja prava. Digli su glas protiv nepotizma, korupcije, uništavanja privrede. Rezultati svega toga bile su spaljene zgrade javnih ustanova, ostavke vlada.

Jedna od spaljenih zgrada bila je i “Sodaso”, koja i danas svjedoči tome, budući da nikada nije obnovljena. Petog februara su radnici Polihema, Dite, Konjuha, nekadašnjih giganata iz Tuzle, uz podršku drugih građana Tuzle, organizovali proteste ispred zgrade vlade Tuzlanskog kantona, zahtijevajući sastanak sa tadašnjim premijerom Seadom Čauševićem. Nakon neuspjeha u pregovorima došlo je do bunta. Narednog dana uslijedio je masovni izlazak ljudi na ulice, a potom je sve to eskaliralo u velike demonstracije. 

Gdje smo danas nakon 10 godina?

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Mirela Zonić/Foto: BHRT1)