Elvir Mahmuzić: ‘Stvoreni uslovi da podaci za lica koja su pravomoćno osuđena od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju budu unesena u krivičnu evidenciju BiH’

U Sarajevu je u utorak potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine i Međunaordnog rezidualnog mehanizma za preuzimanje podataka iz osuđujućih presuda.

“Ovom prilikom imao sam čast susresti se i razgovarati sa Sekretarom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, gospodinom Abubacarr M. Tambadouom kojem sam se lično zahvalio na učinjenom naporu i s njihove strane u pogledu rješavanja ovog važnog pitanja˝, istakao je zamjenik ministra pravde BiH, Elvir Mahmuzić.

Potpisivanjem ovog memoranduma, konačno su stvoreni uslovi da podaci za lica koja su pravomoćno osuđena od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Mehanizma, budu unesena u krivičnu evidenciju u Bosni i Hercegovini.

˝Nažalost, to do sada nije bila praksa, jer lica osuđivana za ratni zločin od strane ovih najviših međunarodnih sudskih instanci nisu bila evidentirana kao osuđenici u krivičnoj evidenciji u Bosni i Hercegovini¨, navodi Mahmuzić.

Prema njegovim riječima, ovo znači da će Registrar Mehanizma u narednom periodu Ministarstvu pravde BiH dostavljati podatake iz pravomoćnih osuđujućih presuda, a Ministarstvo pravde nadležnim entiteskim ministarstvima unutrašnjih poslova i policiji Brčko distrikta, čija će obaveza biti da poduzmu potrebne mjere kako bi osigurali da podaci budu uneseni u krivičnu evidenciju u skladu sa važećim propisima u Bosni i Hercegovini.

˝Zaista ne želim kritikovati ranije vlasti u Bosni i Hercegovini niti ulaziti u razloge zbog čega ovo do sada nije učinjeno ali smatram da je danas ipak napravljen jedan važan iskorak za vladavinu prava i pravni sistem u Bosni i Hercegovini. Mnoge pozitivne stvari nastavljamo i dalje raditi, a sve u interesu Bosne i Hercegovine”, naveo je Mahmutić.

(TIP)