Predsjedavajući Lapčević prekinuo i 34. redovnu sjednicu OV Banovići – Općina trenutno u finansijskoj blokadi

Još jedan pokušaj deblokade rada općinskog organa uprave (općine Banovići) propao je nakon prekida 34. redovne sjednice Općinskog vijeća. Istu je predsjedavajući Robert Lapčević prekinuo uz obrazloženje da nova većina po ko zna koji put grubo krši Poslovnik o radu OV Banovići i da u tome ne želi da sudjeluje. Samo održavanje sjednice inicirao je općinski načelnik dr. Bego Gutić, a Kolegij Vijeća je za istu predložio dnevni red od četiri tačke, čije usvajanje je neophodno kako bi općinski organ uprave mogao normalno funkcionirati.

To su: Odluka o privremenom finansiranju općine Banovići za period 01.01.-31.03.2024. godine, Nacrt budžeta općine Banovići za 2024. godinu (sa obrazloženjem), te dokument okvirnog budžeta za period 2024-2026. godina, Nacrt Odluke o izvršenju budžeta općine Banovići za 2024. godinu i Operativni programa održavanja cesta u zimskim uvjetima na području općine Banovići za 2023/2024. godinu. Nova većna u Vijeću, kao i na ranije dvije sjednice, predložila je izmjene i dopune dnevnog reda, odnosno tražila prvo razrješenje predsjedavajućeg i njegovog zamjenika i imenovanje novog predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća, a nakon čega bi se razgovaralo i o drugim tačkama. I opet su od opozicije upozoreni da krše Poslovnik o radu OV Banovići.

Predsjedavajući Lapčević je u izjavi za medije kazao da nije problem smjena predsjedavajućeg, ali jest što se to ne radi na zakonit način. Ponovio je da prvo Komisija za izbor i imenovanje mora imati prijedloge kandidata svih političkih subjekata koji participiraju u radu Vijeća i te iste prijedloge treba dostaviti vijećnicima na razmatranje. Nakon toga je izbor novog predsjedavajućeg i zamjenika samo tehničko pitanje. Prema njegovim riječima novoj većini ponuđen kompromis ali ga nisu željeli prihvatiti.

Očito je da se politička trakavica u Banovićima nastavlja do daljnjeg. Sada je sasvim jasno da ne postoji volja većine vijećnika u Općinskom vijeću da se trenutno stanje promijeni i postigne bilo kakav kompromis. Općina Banovići trenutno je u finansijskloj blokadi, imajući u vidu da na vrijeme nije usvojen budžet Općine za 2024. godinu, a nema ni Odluke o privremenom finansiranju. Jedina pozitivna stvar je da je riješen problem oko isplate pomoći Europske unije za 1.555 socijalno ugroženih pordica. Službi za budžet i finansije stiglo je pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva za finansije da mogu vršiti ovu isplatu, ali i isplatiti sve tekuće obaveze iz prethodne godine. Isplata pomoći socijalno ugroženim domaćinstvima se očekuje u narednim danima.

(TIP)