Bećirović – Marfi: SAD neće dozvoliti ugrožavanje mira i nezavisnosti BiH

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majklom Marfijem (Michael Murphy).

Razgovarano je o trenutnoj političkoj situaciji i izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Dr. Bećirović je rekao da se opasna antidejtonska i antiustavna politika ne smije ignorisati i da nadležni organi moraju djelovati u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, kao i konačnim odlukama Ustavnog suda BiH.

Ambasador Marfi je istakao da Sjedinjenje Američke Države neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u entitetu Republika Srpska. Poručio je da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom. Također, sagovornici su naglasili da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne daju nikakvo pravo na otcjepljenje nijednom entitetu u Bosni i Hercegovini.

Ambasador SAD-a Majkl Marfi je rekao da će SAD djelovati ukoliko bude pokušaja razbijanja Bosne i Hercegovine, te da će SAD braniti Dejtonski mirovni sporazum. Naglasio je da su entiteti RS i FBiH sastavni dijelovi države Bosne i Hercegovine i da ne postoje izvan države Bosne i Hercegovine. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne predviđaju nikakvo pravo na secesiju.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je rekao da je u trenutnim okolnostima najvažnije zaštititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine i zaustaviti destruktivnu politiku. Tokom razgovora dr. Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci SAD-a Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Također, rekao je da okolnosti u našoj zemlji, regiji i Evropi zahtijevaju snažniji angažman SAD-a za ubrzanje neophodnih reformi.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović istakao je važnost zajedničkog djelovanja demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini sa SAD i drugim strateškim partnerima Bosne i Hercegovine u osiguranju funkcionalne i stabilne Bosne i Hercegovine.

(TIP)

Komentar

  • raton says:

    E moj marfi, ti svaki drugi dan pričaš kako Sad neće dozvoliti raspad Bih i td itd.. a ovaj tamo tako sistematski radi , da to što ti pričaš , u datim trenutku postaće samo blijeda sjena..

    ovdje je očita stvar, svi vi koji govorite da nećete dozvoliti ovo , ono.. u stvari ništa ne činite da ga zaustavite , naprotiv , na vaše istupe, on još jače i više radi na rasturanju Bosne.
    Ovdje samo narod svojom snagom može pkazati snagu koja je jedino pokazatelj da li on smije ii ne napraviti te korake.. no na žalost, trojka se posvađala sa sda i df, nes sa sda i sdp, sdp sa onim ovaj s onim i tako su svi odrađeni da u stvari i nema kooo pokazati pravu snagu i otpor razabijanju BIH.
    ŠTETA, dodik je i računao na sve ovo.. i iza leđa on u stvari ima podršku , na izvijestan način ,svemu ovome što radi, jer stranci, svojim nečinjenjem , ustvari njemu daju “podršku” da nastavi..

    nasamareni smo jednom,,,i podijeliše državu. e vala
    i do nas je…

Komentari su zatvoreni.