Načelnik Bego Gutić: RMU ‘Banovići’ već nekoliko mjeseci ne izmiruje svoje obaveze prema općini Banovići

Načelnik općine Banovići Bego Gutić oglasio se saopštenjem za javnost u kome je istakao da Privredno društvo RMU „Banovići“ d.d. Banovići već nekoliko mjeseci ne izmiruje svoje obaveze prema općini Banovići. Trenutna potraživanja općine Banovići od RMU Banovići su skoro milion konvertibilnih maraka, što čini 10 posto od izvršenja općinskog budžeta i radi se o finansijskim sredstvima značajnim za normalno funkcionisanje općinskog organa uprave. Ta potraživanja odnose se na koncesionu naknadu, komunalnu naknadu, pripadajući dio poreza na dohodak, naknadu za podzemne i nadzemne instalacije, za dežurstvo vatrogasne jedinice i usluge cisterne za vodu.

˝Imenovanjem nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine imenovana je i nova Uprava RMU Banovići. Tada se počinju dešavati politička previranja u Općini, a Rudnik se počinje koristiti za ostvarivanje ličnih interesa pojedinaca i u svrhu političkog obračuna. Javnost treba da zna da je RMU Banovići državno preduzeće, javno dobro u kome egzistenciju ostvaruje preko 2.600 rudara, odnosno od kojeg egzistira preko 10 hiljada građana općine Banovići. Kao najveći i najvažniji privredni kolektiv u Općini trebao bi doprinositi razvoju lokalne zajednice, a ne da se koristi kao instrument i alat za političke obračune. Pri tome čine se nedopustive radnje i krivična djela i niko od nadležnih institucija ne reaguje˝, naveo je Gutić.

Prema njegovim riječima, obaveza načelnika općine Banovići je da u skladu sa članom 15. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH ukaže na ove probleme, o tome informiše javnost, posebno građane svoje lokalne zajednice koju predstavlja i zastupa. ˝Građani Banovića treba da znaju šta se dešava, zašto nema stipendija, podsticaja i drugih naknada koje im pripadaju. Treba da znaju šta je i ko uzrok trenutnug stanja u Općini. Na nadležnima je da reaguju jer javno dobro nije ničija babovina, to je dobro svih nas. Zato pozivam Vladu TK i resorno kantonalno ministarstvo da aktiviraju bankarsku garanciju kako bi se općini Banovići uplatio novčani iznos koji joj pripada po osnovu koncesione naknade. Građani ne bi smjeli biti žrtva ničije samovolje˝, istaao je Gutić.

Da stvar oko dugovanja RMU Banovići općini Banovići bude jasnija važno je znati da se 30 posto budžeta Općine oprihoduje od finansijskih obaveza koje Rudnik ima po osnovu koncesija, komunalnih naknada i po osnovu doprinosa i poreza na dohodak.

˝To nisu sredstva ni načelnika, a ni političke partije kojoj načelnik pripada. To su sredstva građana, sredstva koja se koriste za izgradnju infrastrukture, za kulturu, sport, obrazovanje, podršku nevladinom sektoru, boračkim udruženjima i vjerskim zajednicama, za unapređenje života svih stanovnika u Općini. Iako  je RMU Banovići dužan da blagovremeno izvrši plaćanje svih obaveza prema Općini to se mjesecima ne radi. Samim tim ugroženo je izvršenje općinskog budžeta, a najveće posljedice trpe građani. Došlo je do kašnjenja u isplati budžetskih sredstava prema određenim korisnicima pa se blagovrmeno ne isplaćuju podsticaji za mlijeko, podsticaji za obrte u privredi, naknade za novorođenčad, stipendije učenicima i studentima, sredstva boračkim udruženjima, nevladinim udruženjima, vjerkim zajednicama i druge naknade. Najveći krivac zato je upravo RMU Banovići, odnosno Uprava Društva na čelu sa v.d. direktorom Rasimom Dostovićem˝, zaključio je načelnik Gutić.

 

(TIP)

5 komentara

  • raton says:

    Ja kako znam u Banovicima, nema “dodika”, kako bi kočio , smeto, zaustavljo..
    Tako da, nije svemu kriv ni dodik. vama ne treba on da bi vi kočili razvoj nekog mjesta a time i države. sve je to tako jadno, čemerno da nema dalje.. čuj ovi zaustavili davanje, jer je došla na vlast suprotna opcija od one kojoj pripada načelnik. i tako u krug vi se vrtite evo godinama.
    što bi dobri Djole reko, “krivi smo mi”… što smo vas birali i jedne i druge i…

  • Fudo says:

    Bego je po oovom pitanju u pravu. Sjecam se, kada sam radio, placanje poreza i doprinosa bila je prva obaveza pivrednih subjekata.Na odredjeni datum, ako nisi izmirio navedene obaveze, stopiraju se sve isplate…Nema plata radnicima, nema isplate dobavljacima i slicno, sve dok ne platis poreza i doprinose.Tada je drzava imala svoju SDK-a sluzbu koja je vodila racuna o tome.

  • solartz says:

    Nečelnik Gutić je po ovom pitanju u pravu. Nema razloga da se općini ne isplaćuje zakonom predviđena sredstva. Jeste da je za 50% više zaposlenih u općini i ostalim javnim ustanovama pa bi moglo doći i do kašnjenja isplata plaća zaposlenima.

  • JB007 says:

    A frajera. Želi od Banovića da napravi zelenu općinu i da ugasi rudnik a ne može ni platu podijeliti ako mjesec koncesija kasni. Koja stoka glasa za ovakve budale i još sami sjeku granu na kojoj sjede.
    Koliko znam uprava je prije tri četiri mjeseca promijenjena, uh haman da njegovi SDA banditi nisu plaćali.
    Teško za tri mjeseca takav dug da nastane.
    Al navikli smo da šta god kažu iz SDA to je uvijek samo spin i laž.
    Nego donesel potvrdu Sebija za ocjene. Niko tu nema spaćnu diplomu.
    Fuj al narod za otpad glasa pa nek i trpi.

  • marantz says:

    Upravo su on i njegovi SDA ahbabi najviše krivi za tu situaciju.
    Likovi su uspjeli od najjačeg rudnika u BiH napraviti gubitaša.
    Treba im 10 godina za oporavak od onoga što je SDA napravila za 3 godine.
    Da se razumijemo ne znam ko je veće “zlo”, Kuko ili ovaj, ali dok je Kuko vedrio i oblačio u rudniku (i opštini), bilo kao član SDA ili kao vođa PDA, rudnik je poslovao dobro (da ne kažem odlično), proizvodnja i investicije bile na nivou, plaćali su obaveze, rijetko kad si mogao vidjeti da traže neki kredit, rezultat bio pozitivan, itd…
    Danas je rudnik u gubicima, ne plaćaju obaveze, pljušte tužbe, svako malo raspisuju tender za “nabavku” kredita, itd…
    U oba slučaja su se zapošljavali podobni, ali u prvom slučaju je barem rudnik radio dobro.
    Zašto vrli načelnik ne spomene kako su se redovno i uredno plaćali dobavljači, SDA ahbabi, i to na nekim manje bitnim stvarima (tipa slatkiši za kuhinju i sl.), dok su dobavljači opreme i repromaterijala za proizvodnju i održavanje dobili kajlu. Zato i ima tužbi.
    Takođe, uprava rudnika je promijenjena prije nekoliko mjeseci, a ne znamo tačno koliko dugo ne plaćaju pomenute naknade. Možda se iste nisu plaćale ni za vrijeme Beginih partijskih kolega. Možda su toliko uhakali rudnik da trenutno jednostavno nema novaca za plaćanje tih naknada. Tipično SDA maslo, slično kao i za EP i elektro-energetski sektor, gdje odmah okrivljuju Trojku, a SDA 8 godina komandovala u EP (iako Andelija nije SDA, nije mogao biti direktor bez njihovog amina) u kojima su uspjeli baciti elektro-energetski sektor na koljena.

Komentari su zatvoreni.