Izrael i Hamas dogovorili prekid vatre i oslobađanje 50 talaca

Izrael je upravo objavio spisak od 300 Palestinaca koji bi mogli biti pušteni na slobodu prema sporazumu između Izraela i Hamasa. Lista, objavljena na web stranici izraelskog ministarstva pravde, uključuje imena, godine i prekršaje onih koji ispunjavaju uslove.

Podsjećamo, prvo se očekuje puštanje na slobodu samo 150 pritvorenika.

Ranije je Izraelska vlada je objavila dogovor o oslobađanju 50 talaca, od kojih su svi žene i djeca, tokom četiri dana, tokom kojih će biti pauze u borbama.

Grupe od 12-13 talaca bit će puštane dnevno, piše Times of Israel.

Evo potpune izjave izraelske vlade o dogovoru:

Vlada Izraela se obavezala da vrati kući sve taoce. Vlada je večeras dala nacrt prve faze ostvarenja ovog cilja, prema kojoj će tokom četiri dana biti oslobođeno najmanje 50 talaca – žena i djece, tokom kojih će biti pauza u borbama. Oslobađanje svakih dodatnih deset talaca rezultirat će još jednim dodatnim danom pauze.

Vlada Izraela, ID i sigurnosne službe nastavit će rat kako bi vratili kući sve taoce, dovršili eliminaciju Hamasa i osigurali da iz Gaze neće biti nove prijetnje Državi Izrael.

Times of Israel također izvještava da bi moglo biti oslobođeno još 30 talaca i da bi pauza u borbama mogla biti produžena “za jedan dan za svaku grupu od još 10 izraelskih talaca”.

Ranije su izraelski mediji, uključujući vijesti Kanala 12, izvijestili da se, ako dogovor bude odobren, prvo oslobađanje talaca očekuje u četvrtak.

Kao razlog tome navodi se da će ako se dogovor postigne, morati postojati period čekanja od 24 sata prije nego što se provede, kako bi (prema zakonu) se izraelskim građanima dala prilika da traže od vrhovnog suda da blokira oslobađanje palestinskih zatvorenika, navodi se u izvještajima izraelskih medija.

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian/Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN)