Vlada TK: Više sredstava za neposrednu zdravstvenu zaštitu u 2024.

Vlada Tuzlanskog kantona je u utorak  usvojila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2024. godinu. Ovim dokumentom prihodi i primici Zavoda su planirani u iznosu od 354.601.136 KM i on je za 2,40% veći u odnosu na Plan za 2023.godinu, kada je iznosio 346.297.899 KM. Ono što je karakteristika plana za narednu godinu jeste da su povećana sredstva za neposrednu zdravstvenu zaštitu za oko 7 miliona KM, kao i sredstva za ortopedska pomagala, koja su veća za oko 200.000 KM, dok su ostale pozicije zadržane na istom nivou kao i tekuće godine. Dokument će biti proslijeđen u skupštinsku proceduru.

Saradnja sa lokalnim zajednicama za održivi povratak

Kao učešće u rješavanju projekata održivog povratka Vlada Tuzlansklog kantona je dala saglasnost na tri odluke Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak. Odobrena su sredstva u visini od 28.000 KM Humanitarnoj organizaciji „Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS” –Doboj Istok za izgradnju teniskog terena u sklopu Sportsko rekreacionog centra Pale – Kuća susreta u mjesnoj zajednici Potočari u Srebrenici. Također saglasnosti su date i na odobravanje 50.000 KM Opštini Ugljevik za sanaciju cjevovoda vodovodne mreže u Mjesnoj zajednici Atmačići-Janjari, kao i 35.000 KM Opštini Lopare, kao učešće u rješavanju projekta održivog povratka za rekonstrukciju vodovodne mreže u Koraju.

Ostale odluke

U cilju obezbijeđenja potrebnih sredstava Vlada TK dala je saglasnost na Program dodjele bespovratnih sredstava za pokriće dijela troškova bolničkog liječenja oboljelih od bolesti COVID-19 i post Covid liječenja za 2023. godinu a kojim je za ovu namjenu osigurano 400.000 KM.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada TK donijela je Odluku o davanju prethodne saglasnosti na Odluku Upravnog odbora Javne ustanove Arhiv Tuzlanskog kantona o utvrđivanju prijedloga za imenovanje Omera Zulića za vršioca dužnosti direktora JU Arhiv TK do okončanja konkursne procedure za izbor i imenovanje direktora, a najduže na period do šest mjeseci.

(TIP)