Magazinović: “Dobar znak za BiH, još puno posla pred nama”

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član Zajedničke komisije za evropske integracije Saša Magazinović ocijenio je kao dobar znak za Bosni i Hercegovinu odluku Evropske komisije kojom je naša zemlja dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, uz nekoliko uvjeta koji trebaju biti ispunjeni do marta 2024. godine.

– Radili smo i radimo s velikom energijom da se naša zemlja pozicionira tamo gdje pripada, gdje će biti sigurna i bolja za sve naše ljude. Još puno posla je pred nama i nastavit ćemo naporno raditi kao i do sada. Biće prepreka, ali ćemo nastojati da ih savladamo. Nikada na štetu države – naveo je Magazinović, komentirajući upravo objavljen Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH.

Kako je kazao, neće Trojka ili bilo koja stranka ili pojedinac u EU, nego Bosna i Hercegovina – “ili ćemo svi ili neće niko”.

– Ja iskreno vjerujem da trebamo svi – istaknuo je Magazinović.

Bosna i Hercegovina dobila je zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u Evropsku uniju, ali pod određenim uvjetima.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je kazala kako, kada je riječ o BiH, prepoznaju cijeli niz poduzetih koraka, poput brzog formiranja Vijeća ministara BiH, kao i predanost svih političkih stranaka u cilju pristupanja Evropskoj uniji.

– To je dovelo i do napretka u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i slično. Međutim, isto tako primjećujemo da je Republika Srpska donijela niz protuustavnih zakona. Stoga Evropska komisija preporučuje Vijeću EU pristupanje pregovorima, ali onda kada se ostvari nužni stupanj usklađenosti s kriterijima. Komisija će izvijestiti Vijeće o napretku u martu 2024. godine – navela je ona.

(TIP/Izvor: Fena)