S kaduljom, džinom i limunom: Ovo nije recept za koktel, nego za piletinu u aromatičnom umaku

Sigurno ste već kuhali s vinom, ali s – džinom? Obvezno probajte ovaj brzi i jednostavni recept za divnu, mekanu, aromatičnu piletinu s hrskavom kožicom u umaku od maslaca, limuna i džina. Nježni okusi sjajno će pasati s neutralnom rižom.

Piletina s kaduljom i džinom priprema se jednostavno i brzo, ali i jednako brzo nestaje s tanjura.

Prijatno!

Sastojci za piletinu s kaduljom i džinom:

  • 4 komada pilećih prsa ili zabataka, otkoštenih, s kožom
  • so i biber
  • 2 kašike maslinova ulja
  • 2 kašike maslaca, podijeljeno
  • 16 listića kadulje
  • 2 češnja bijelog luka, oguljena i zgnječena
  • 60 ml džina
  • 180 ml pilećeg temeljca
  • 2 kašike soka od limuna
  • kriške limuna, za posluživanje

Priprema piletine s kaduljom i džinom:

Lagano posolite i pobiberite piletinu s obje strane. Zagrijte maslinovo ulje i 1 kašiku maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Stavite 8 većih listova kadulje u tavu i pržite dok ne postanu hrskavi (oko 3-4 minute). Izvadite ih i stavite na papirnati ubrus. Dodajte piletinu u tavu s kožom prema dolje i pirjajte 20 minuta na srednje jakoj vatri. U tavu dodajte preostale listove kadulje i zgnječeni bijeli luk. Pustite da se prže dok listovi kadulje ne postanu hrskavi, a bijeli luk ne počne dobivati boju. Kadulju i bijeli luk izvadite iz tave i stavite sa strane s ostalim kuhanim listovima kadulje.

Okrenite piletinu i pustite da se prži još 15 minuta. Debljim će komadima trebati duže, pa je pecite dok ne bude gotova. Ugasite vatru i prebacite piletinu na pladanj. Ne pokrivajte da koža ostane hrskava. Nakon 4-5 minuta ponovno uključite vatru i u tavu dodajte džin. Promiješajte, ostružite zapečene komadiće s dna tave i kuhajte na laganoj vatri 2-3 minute. Dodajte pileći temeljac i prženi češnjak u tavu. Kuhajte dok se umak ne reducira na pola. Dodajte sok od limuna i maslac. Posolite i pbiberite. Poslužite s kuhanom rižom. Na svaki tanjur stavite i nekoliko prženih listića kadulje te kriške limuna.

(TIP/Izvor: Punkufer.hr/Foto: Shutterstock)